Και το όνομα αυτού... "KAAN" (ο βασιλιάς), του εθνικού αεροσκάφους μάχης που κατασκευάζει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μεγαλειώδη στην Άγκυρα, για τα «βαφτίσια» του υπό κατασκευή ακόμη τουρκικού μαχητικού.

"Το όνομα του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους είναι KAAN. Ο νονός είναι ο κ. Ντεβλέτ (Μπαχτσελί)", ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι "Σήμερα, βιώνουμε άλλη μια από τις ιστορικές μας ημέρες στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής".

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζοντας το όνομα του νέου τουρκικού μαχητικού άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενόχληση ορισμένων «στην άλλη όχθη του νερού», υπονοώντας ενδεχομένως (και) την Ελλάδα.

«Σήμερα, θα κάνουμε νέα βήματα που θα επισφραγίσουν τις περήφανες εξελίξεις που παρακολουθούμε εδώ. Ένα από αυτά είναι το όνομα που θα δώσουμε στο εθνικό μας πολεμικό αεροσκάφος, στο οποίο δώσαμε το εξής όνομα: Το όνομα του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους είναι KΑΑΝ. Δοξάζω τον Κύριό μου, που μας ευλόγησε να ζούμε τέτοιες μέρες και τον κ. Ντεβλέτ, που είναι ‘νονός’. Φυσικά, αυτά θα ενοχλήσουν πολύ ορισμένους. Ξέρετε τι είπαν για το πλοίο Αναντολού, το Αλάτι, το İmece και τα άλλα έργα μας. Πιθανότατα θα τα πουν κι αυτά μακέτες. Αν προσέξατε, αυτοί οι άνθρωποι και αυτοί που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νερού ενοχλούνται από κάθε επιτυχία που σημειώνει η χώρα μας στην αμυντική βιομηχανία. Ας με συμπαθάνε, εμείς θα συνεχίσουμε να τους αναστατώνουμε και αυτούς και εκείνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νερού».

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει και ειδική μνεία στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και στο Ισλάμ.

"Όταν είδα και τους δύο μπροστά μου, μου ήρθαν στο μυαλό οι παρακάτω στίχοι του Γιαχιά Κεμάλ:

'Η καταιγίδα που μαίνεται είναι ο τουρκικός στρατός, Κύριε. Αυτός είναι ο στρατός που πεθαίνει για σένα, Κύριε.

Για να τιμάται το όνομά σου με το κάλεσμα στην προσευχή. Νίκησε, γιατί αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ".

 

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είχε πει: "Το μέλλον βρίσκεται στους ουρανούς". Τα έθνη που δεν μπορούν να προστατεύσουν τους ουρανούς τους δεν μπορούν ποτέ να είναι σίγουροι για το μέλλον τους. Γι' αυτό λέμε ότι σήμερα είναι το Μέλλον. Ο Vecihi Hürkuşs, ο Nuri Demirağs, ο Nuri Killigiller είχαν επιχειρήσει τα έργα που είχε τονίσει ο Ατατούρκ. Τους εμπόδισαν τόσο από έξω όσο και από μέσα».

«Τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλά χαρμόσυνα νέα, το ένα μετά το άλλο, από την αμυντική μας βιομηχανία πλημμυρίζοντας το έθνος μας με χαρά. Η παράδοση του πλοίου μας TCG Αναντολού, η επιτυχής εκτόξευση του δορυφόρου İMECE στο διάστημα, η παράδοση του άρματος Αλτάι στις ένοπλες δυνάμεις μας, η πτήση του Γκιοκμπέι με τον εγχώριο κινητήρα, η εκτόξευση τορπιλών από drone. Δόξα τω Θεώ, Είμαστε πλέον παρόντες παντού: στην ξηρά, τη θάλασσα, στο βυθό, στον αέρα, στο διάστημα", σημείωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην εισβολή στην Κύπρο, η οποία -επανέλαβε- αποτέλεσε την αιτία για την ανάπτυξη τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

«Αυτό που περάσαμε κατά τη διάρκεια της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο έδειξε σε όλους μας ότι η σύσταση δικής μας αμυντικής βιομηχανίας ήταν ανάγκη και όχι επιλογή.

Όταν θέσαμε την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, αντιμετωπίσαμε πολλά ορατά και αόρατα εμπόδια. Δεν τα παρατήσαμε και δεν παρεκκλίναμε ούτε στιγμή από τους στόχους μας.

Εκείνη την εποχή, η εγχώρια παραγωγή ήταν 20%. Αυξήσαμε αυτή την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στο 80%. Το έθνος μας ζει σήμερα το μέλλον, το οποίο εμποδίστηκε λόγω της ανικανότητας και της μη μιλιταριστικής νοοτροπίας ορισμένων κυβερνήσεων. Σήμερα φτάσαμε σε αποτελέσματα που συμβολίζουν το μέλλον. Το Σήμερα το ονομάζουμε Μέλλον"», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν μιλάμε για Αιώνα της Τουρκίας σήμερα, η αμυντική βιομηχανία, η οποία είναι ταυτόχρονα η ασφάλειά μας και η ατμομηχανή της τεχνολογικής προόδου, έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτό. Η δύναμη της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς, εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο έδαφος για τις πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές μας ανακαλύψεις».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «είμαστε μία από τις 5 χώρες που θα παράγουν μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς», ενώ για το μικρότερο υπερηχητικό αεροσκάφος Hürjet είπε ότι «θα είναι εξοπλισμένο με τα δικά μας όπλα και ραντάρ και θα μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει τα F-16. Πολύ σύντομα, το Hürjet μας θα ενταχθεί στο στόλο της πολεμικής μας αεροπορίας».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος ANKA-3, «το οποίο θα αναλάβει πολύ σημαντικές αποστολές και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση τις επόμενες ημέρες».

Λίγο πριν λάβει το λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι η θα προστατεύσουν τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκία στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Προστατεύσαμε και προστατεύουμε τα νόμιμα συμφέροντα της πατρίδας μας, τις θάλασσές μας, τον εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε φίλους και αδελφούς, υπάρχει η Λιβύη, ο αγαπημένος μας αδελφός το Αζερμπαϊτζάν και συνεχίζουμε τον αγώνα μας και για εκείνους».