Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μίλησε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί όσο η Δύση έχει την βούληση να στέλνει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
«Αν διακόψουν για μια βδομάδα την αποστολή πυρομαχικών τόσο πιο εξαρτώμενη γίνεται η Ουκρανία από την Δύση», είπε προσθέτοντας ότι η χώρα έχει υποστεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές που θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές.
«Δεν θεωρώ πιθανό η Δύση να δώσει δωρεάν 1,2 τρις δολάρια που ζήτησε πρόσφατα ο Ζελένσκι για να γίνει η Ουκρανία μια κανονική χώρα», είπε
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως αν επέλθει μια ισορροπία στα πεδία των μαχών, όπως ισχυρίζονται σε πρόσφατο άρθρο τους οι Finanacial Times, αυτό εξηγεί και την αυτοπεποίθηση των Ρώσων όπως απορρέουν από τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Καλεντερίδης μίλησε επίσης για την σημασία του ταξιδιού του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στις ΗΠΑ και τις προσπάθειές του να κάμψει κάποιες αντιρρήσεις κυρίως των Ρεπουπλικανών για την διαδικασία αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία.
Υπάρχουν όπως είπε 3 σενάρια στην Ουάσινγκτον τα οποία επεξεργάζονται οι αρμόδιοι του Λευκού Οίκου για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. «Oι ΗΠΑ έχουν μακρά εμπειρία ανθρώπων που έχουν στηρίξει και στην συνέχεια αυτονομήθηκαν. Τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον Ερντογάν και έχουμε και την Ελληνική Χούντα», είπε.
«Ο Ζελένσκι εξυπηρετεί και στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι πόλεμοι γίνονται και για να δοκιμάζονται νέα όπλα. Δοκιμάστηκε και η αποτελεσματικότητα των ρωσικών όπλων και τηλεπικοινωνιών. Δοκιμάστηκε επίσης η ποιότητα και διοικητική ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων»
Ενώ η Ουκρανία ήταν μια ρωσο-ουκρανική κατάσταση που δεν ήξερες ποιος και τι είναι Ουκρανός και Ρώσος, τώρα με τον πόλεμο η Ουκρανία που θα μείνει ελεύθερη θα είναι δύσκολο να τεθεί υπό την επιρροή της Ρωσίας και θα είναι σχετικά εύκολο λόγω δανείων να είναι υποχείριο της Δύσης. Το ζήτημα είναι πως ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, αφού από ένα σημείο και μετά μπορεί να μην προσθέτει τίποτα αλλά να αφαιρεί από τα κέρδη που εξασφάλισε η Δύση από τον πόλεμο».
Διαβάστε επίσης: Κρεμλίνο: Απέρριψε ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου