Η αστυνομία συνέλαβε ένα ύποπτο άτομο για επίθεση που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη σε μια πολυσύχναστη πεζόδρομο στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι Κούρδοι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για τη φονική επίθεση.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη της Κυριακής στη λεωφόρο Istiklal, μια δημοφιλή οδό με καταστήματα και εστιατόρια που οδηγεί στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ.

«Πριν από λίγη ώρα, το άτομο που άφησε τη βόμβα συνελήφθη από τις ομάδες του αστυνομικού τμήματος της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Δεν ταυτοποίησε το ύποπτο άτομο, αλλά είπε ότι άλλα 21 άτομα συνελήφθησαν επίσης για ανάκριση.

Διαβάστε επίσης: H στιγμή της σύλληψης της ύποπτης για την βόμβα στην Κωνσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Σοϊλού είπε ότι από τα 81 άτομα που νοσηλεύτηκαν, τα 50 πήραν εξιτήριο. Πέντε από τους τραυματίες έλαβαν επείγουσα περίθαλψη και δύο από αυτούς βρίσκονται σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση, είπε.

Ποιος είναι υπεύθυνος;

  • Ο Σοϊλού είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η Τουρκία ονομάζει ως συριακό παρακλάδι του, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Είπε ότι η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.
  • Είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι οι οδηγίες για την επίθεση προήλθαν από το Κομπάνι (Ayn al-Arab), την κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία που συνορεύει με την Τουρκία.
  • Την Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag είπε στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ότι οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια γυναίκα που κάθισε σε ένα παγκάκι δίπλα στο σημείο της έκρηξης για περίπου 40 λεπτά. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την αποχώρησή της.
  • Τη Δευτέρα, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είπε ότι η γυναίκα που συνελήφθη ήταν Σύρια και είχε εισέλθει στην Τουρκία από τη συριακή περιοχή Αφρίν. Η αστυνομία πρόσθεσε ότι είχε εκπαιδευτεί από κουρδικές δυνάμεις.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία μετά;

  • Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει ξεκινήσει πολλές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο να νικήσει τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
     
  • Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία δήλωσε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" κατά μήκος του συνόλου των συνόρων Τουρκίας-Συρίας. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, με τη Ρωσία και το Ιράν να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
     
  • Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ηγούνται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι το συριακό παρακλάδι του PKK.
     
  • Περαιτέρω βία μπορεί να επηρεάσει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. Η υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξήθηκε μετά από ένα προηγούμενο κύμα επιθέσεων το 2015 και το 2016. «Αυτή η επίθεση, εάν ακολουθηθεί από άλλες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά και συσπείρωση γύρω από τον υποψήφιο που θέτει ζήτημα ασφάλειας ως προτεραιότητα.  Αυτό συνέβη την τελευταία φορά – η Τουρκία πέρασε από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015», δήλωσε ο Soner Cagaptay, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον.


    Με πληγοροφίες Al Jazeera