Το θέμα του ψευδοκράτους συζήτησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους την επόμενη περίοδο, χωρίς να διευκρινίζει από ποιους.
Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, «αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την τδβκ, φυσικά θα είμαστε ευχαριστημένοι».
Ανέφερε πως στις συναντήσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έθιξε και το θέμα του ψευδοκράτους. «Του μιλούσα για αυτό όλη την ώρα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους την επόμενη περίοδο, λέγοντας ότι τότε «εκεί θα υπάρξει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, είπε ότι «φυσικά, η πολιτική μας απέναντι στη βόρεια Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Αυτό δεν το συζητάμε. Δεν βλέπουμε τη βόρεια Κύπρο ως μια τυχαία χώρα. Το έχουμε αποδεχθεί, για μας, το βλέπουμε έτσι, και έτσι θα το βλέπουμε».
Φυσικά, συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, «στις συναντήσεις μας με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν έθιξα και το θέμα της βορείου Κύπρου». Όπως είπε, «τού μιλούσα για αυτό όλη την ώρα. Πάντα επαναλαμβάναμε και αναφερόμασταν στον δίκαιο αγώνα μας στην Κύπρο σε όλους τους ηγέτες που φιλοξενήσαμε στη χώρα μας ή επισκεφτήκαμε και λέγαμε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με δίκαιο και μόνιμο τρόπο».
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα περί απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «εάν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την τδβκ, φυσικά θα είμαστε ευχαριστημένοι». Πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή. «Είναι γνωστό ότι το τουριστικό δυναμικό της Ρωσίας είναι πολύ υψηλό. Μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος της τδβκ είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι μια τέτοια ροή τουρισμού προς την τδβκ θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα για την τδβκ. Είναι ήδη μια χώρα με πολύ καλές τουριστικές υποδομές». Ας ελπίσουμε, πρόσθεσε, ότι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από αυτή την άποψη θα οδηγήσουν το ψευδοκράτος πιο μπροστά. «Ελπίζω ότι με την αναγνώριση της τδβκ την επόμενη περίοδο, εκεί θα υπάρξει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον», υποστήριξε.
Επίδειξη φωτογραφιών στη ΓΣ ΟΗΕ
-----
Σε ερώτηση για τις φωτογραφίες που έδειξε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως μία από αυτές ήταν φωτογραφία των άψυχων σωμάτων του 9 μηνών μωρού Ασίμ και του 4χρονου Αμντουλχαβάπ «που έχασαν τη ζωή τους από τη βύθιση του σκάφους τους από την ελληνική ακτοφυλακή».
Όπως υποστήριξε, «θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει και αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην επηρεαστείτε βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Ασίμ και του Αμντουλχαβάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο και να κάνουμε όλο τον κόσμο να τα αποδεχθεί».
«Ο Δένδιας ας μιλήσει με Τσαβούσογλου»
------
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τη μείωση του αριθμού των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και αν υπάρχει ενδεχόμενο συναντήσεων με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Φυσικά, δεν μπορώ να πω πολλά για τον Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν είναι ομόλογός μου. Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον κ. Μεβλούτ μας και ας μιλήσει μαζί του».
Όμως, συνέχισε, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, «δυστυχώς, δεν γνωρίζει ποια είναι η δική του κατάσταση στην Τουρκία».
Όπως υποστήριξε ο Τ. Ερντογάν, «εμείς δεν είμαστε μια κυβέρνηση υπέρ της μείωσης του πληθυσμού των Ρωμιών στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν επισκεπτόμουν, για παράδειγμα, τη ‘Ιμβρο, την Τένεδο, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Ρωμιούς πολίτες μας που ζούσαν εκεί, πού είναι τα παιδιά σου, είχα πει. ‘Στην Αμερική’, απάντησε. Είπα ‘Φέρτε τους να ζήσουν εδώ’. ‘Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική’, είπε. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή σκοπό να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Εμείς θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. Στην πραγματικότητα, μια φορά, η οικογένειά του δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Τους είπα ‘αν θέλετε βοήθεια, εγώ να προσπαθήσω’.
«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζει στο διάστημα»
-----------
Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι Η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών, που μειώθηκαν στους επτά και επειδή δεν είχε όσους χρειαζόταν, είπε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Φέρτε τους ιερείς απ' έξω, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας και έτσι θα καλύψετε τον αριθμό των μελών της Ιεράς Συνόδου».
Αλλά, πρόσθεσε, «φυσικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ζουν στο διάστημα». Συνεχίζοντας είπε ότι «η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Δεν διώξαμε κανέναν Έλληνα από τη χώρα μας στην εποχή μας. Όμως οι διώξεις τους κατά των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι ανυπολόγιστες. Τελευταία μάλιστα θέλουν να διορίζουν οι ίδιοι τους κληρικούς μας εκεί. Τι γνωρίζεις για για την δομή των κληρικών μας εσύ; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και διορίσαμε τους παπάδες εδώ κ.λπ; Οχι», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για τα F16, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρονται για την αγορά τους. «Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον ομόλογό του. Το κλίμα είναι θετικό. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό». Φυσικά, ανέφερε, δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. «Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Διαβάστε επίσης: «Συναντίληψη κρατών πως δεν έχουν νόημα επαφές με Ρώσους αξιωματούχους»