Πηγές και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών , πολλοί από αυτούς από τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες, επιδιώκουν να μετακομίσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία.

Πηγή που επικοινώνησε με την The Jerusalem Post είπε ότι πολλοί Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα σε μια «τεράστια αυτοκινητοπομπή». Οι διαδικτυακοί λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ονομάσει αυτό το «συναγερμό του φωτός» ή «καραβάνι» σε ένα hashtag στην αραβική γλώσσα. 

Άλλες αναφορές δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ομάδα μπορεί να αυξήσει τους αριθμούς σε χιλιάδες άτομα. Αν και υπάρχει μια διαδικτυακή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζει τους πρόσφυγες, δεν είναι σαφές πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πραγματικά συγκεντρωθεί.

Οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post,  επιθυμία μεγάλου αριθμού ανθρώπων να διαφύγουν από την Τουρκία ή μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη είναι παρόμοια με τη δύσκολη κατάσταση που εκτυλίχθηκε πέρυσι όταν μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών παρασύρθηκαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη . Μερικοί από αυτούς τους πρόσφυγες είναι κουρδικές μειονότητες που αντιμετωπίζουν διώξεις στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Το 2015, περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν από την Τουρκία μέσω θάλασσας και ξηράς πηγαίνοντας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια μέσω Σερβίας στην Ουγγαρία και τη Γερμανία.

 Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, η The Post κάλυψε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που διέφυγαν από την Τουρκία μέσω Ελλάδας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται Αφγανοί, Κούρδοι και πολλοί άνθρωποι από τη Συρία και τις γειτονικές περιοχές. Οι Κούρδοι από το Ιράκ έχουν επίσης αναζητήσει αυτόν τον τρόπο φυγής λόγω της πολιτικής αστάθειας στο Ιράκ, καθώς και του γεγονότος ότι μειονότητες, όπως οι Γιαζίντι, γενοκτονήθηκαν από το ISIS το 2014 και το 2015.

Οι διώξεις του ISIS και το γεγονός ότι εκατομμύρια έπρεπε να φύγουν από τον πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής  για την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν φιλοξενήθηκαν καλά σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, οι Σύροι στην Ιορδανία ήταν φαινομενικά ευπρόσδεκτοι, αλλά πολλοί κατέληξαν σε μεγάλα στρατόπεδα και είχαν περιοριστεί από κάποια επαγγέλματα.

Οι πρόσφυγες επίσης δεν είχαν προοπτικές επιτυχίας στο Ιράν και δεν έγιναν δεκτοί σε μεγάλους αριθμούς στον Κόλπο.

Η κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία επιδεινώνεται επί Ερντογάν

Στην Τουρκία, ενώ αρχικά τους υποδέχτηκαν και τους φιλοξενούσαν, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν ρατσισμό αλλά και προπαγάνδα από την τουρκική κυβέρνηση με στόχο είτε να τους χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα είτε να τους χρησιμοποιήσει ως μισθοφόρους. Για παράδειγμα, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει Σύρους ως μισθοφόρους στη Λιβύη, για να πολεμήσει την Αρμενία και επίσης για να πολεμήσει τους Κούρδους. Ουσιαστικά, η Τουρκία προσπάθησε να ριζοσπαστικοποιήσει τους πρόσφυγες για να τους κάνει να πολεμήσουν άλλους μετανάστες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Άγκυρα τους υποσχέθηκε ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Συρία, αρκεί να εγκατασταθούν σε κουρδικές περιοχές όπως το Αφρίν, χρησιμοποιώντας Άραβες Σύρους πρόσφυγες για να δημιουργήσουν δημογραφική αλλαγή. Οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι θα επένδυε δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες σε περιοχές όπως η Σερεκανίγια αποδείχτηκαν καπνοί και φούμαρα.

Τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία, θυμωμένη με την ευρωπαϊκή κριτική για τις καταχρήσεις της στη Συρία, «άνοιξε» τα σύνορα προς την Ελλάδα και προσπάθησε να εξαναγκάσει τους μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες βρίσκονται πλέον και πάλι εγκλωβισμένοι. Αφού παρασύρθηκαν πέρυσι στη Λευκορωσία, έτσι ώστε η Ρωσία και η Λευκορωσία να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ευρώπης, προαναγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. τώρα θέλουν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια συνοδεία προς την Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αναζητούν κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για «συνοδείες»

Ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, είπε μια πηγή. Οι παράγοντες επιρροής των μέσων ενημέρωσης, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες υποκινήσεις οδήγησαν σε αυτή τη συγκέντρωση.

Μια διαδικτυακή αναφορά αναφέρει ότι «ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν να συμμετάσχουν στην αυτοκινητοπομπή, η οποία στοχεύει να φύγει από την Τουρκία σε μεγάλους αριθμούς για την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες… Τόνισαν ότι ο αριθμός των μελών της νηοπομπής έφτασε τα 16.000 από όλες τις τουρκικές επαρχίες, υπό το φως των προσδοκίες για αύξηση των αριθμών». Οι ακτιβιστές λένε ότι οι Σύροι υφίστανται ρατσισμό στην Τουρκία. Οι ακτιβιστές «έκαναν έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα ενημέρωσης για να τους υποστηρίξουν και να τους βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής διέλευσης του καραβανιού προς την ΕΕ».

Ένας δημοσιογράφος έγραψε στο Twitter, «Φοβάμαι ότι η «συνοδεία του φωτός» (#قافلة_النور) θα γίνει ένα πολύ σκοτεινό κεφάλαιο στην ανθρωπότητα. Η Frontex δεν θα εξετάσει ούτε την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη Συρία ούτε τον αυξανόμενο τουρκικό βίαιο ρατσισμό κατά των Σύριων ή την ομαλοποίηση με τον Άσαντ περισσότερο από την ασφάλεια της ΕΕ».

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα άτομα θα επιδιώξουν να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα και δεν είναι σαφές εάν η τουρκική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τον κόσμο να προσπαθήσει να φτάσει στην Ελλάδα. Η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει πρόσφυγες στο παρελθόν για να δημιουργήσει κρίση.

Επιπλέον, οι απειλές της Άγκυρας να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους από τη Συρία να εκτοπιστούν. Η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία για συριακά ζητήματα πρόσφατα και το Ιράν απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.