Για την σημασία απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belh@rra μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Επίτιμος Αρχηγός του Ελληνικού Πολεμικού Αρχηγού Κοσμάς Χρηστίδης ο οποίος μίλησε για την έμπρακτη στήριξη πλέον του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
«Oι τρεις Belhara και οι κορβέτες που θα έρθουν, μου θυμίζει το 1980 όταν η Ελλάδα έκανε τεχνολογική αναβάθμιση» με την αγορά πλοίων.
«Στην πραγματικότητα με αυτές τις φρεγάτες είμαστε τεχνολογικά μπροστά απ’ ότι είναι ο αντίπαλός μας, η Τουρκία[…]. Η απόκτηση αυτών των πλοίων μας προσθέτει μια ποιότητα. Όπως τότε το Λήμνος ήταν ο φόβος και ο τρόμος.»
Διαβάστε επίσης: Belharra: Τα χαρακτηριστικά των νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
«Σε σχέση με τα υπάρχοντα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι τεχνολογίας αιχμής, είναι πλοία διοικήσεως, και πλοία αναθέσεως του επιχειρησιακού έργου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καλύψουμε πολύ μεγάλες περιοχές, κυρίως αεροναυτικές. Καλύπτουν απόλυτα το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.
«Είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος που στηρίζει έμπρακτα το Ενιαίο Αμυντικό δόγμα Αμυντικού χώρου με την Κύπρο μας, με την προϋπόθεση ότι έχουμε την βούληση», πρόσθεσε.
Στην ουσία, δημιουργεί-ανατάσσει και ενισχύει τον Ενιαίο Ελληνικό ψυχισμό, είπε.
«Η απόκτηση αυτών των πολεμικών πλοίων, δίνει την δυνατότητα στην πολιτική αλλά και στρατιωτική ηγεσία να βλέπουν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή γυαλιά πρεσβυωπίας», ειπε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρηστίδης χαρακτήρισε «αδύναμη» την μέχρι στιγμής παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για ζωτικά συμφέροντα της περιοχής. «Θα πρέπει να είμαστε παρών σε όλες τις εκδηλώσεις, όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά διπλωματικές πολιτιστικές κ.α. Θεωρώ πως ο μοναδικός μας σύνδεσμος είναι η Κύπρος και θα πρέπει να αναταχθεί», είπε.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να αναθεώρησης των απόψεων της πολιτικής ηγεσίας για την αιγιαλίτιδα ζώνη και συμπαρασταθούν στην Κύπρο.
Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, είπε πως η απόκτηση των γαλλικών πλοίων και την ανάταξη των ενόπλων δυνάμεων, «θα έχουμε τη δυνατότητα να το σκεφτούμε διαφορετικά και να φύγουν τα φοβικά σύνδρομα».
Τέλος ο κ. Χρηστίδης κατέθεσε τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με το μέλλον της τουρκικής προκλητικότητας.