Η σημερινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και 3 ή 4 κορβετών Gowind (ως ενδιάμεση λύση) αποτελεί ορόσημο για την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  Η ελληνογαλλική αυτή αμυντική συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά και πρακτικά απάντηση στο αναθεωρητικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας που απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξοπλιστικά χαρακτηριστικά

Οι Belh@rra ή οι φρεγάτες FDI (Defence and Intervension Frigate) όπως τις ονομάζουν οι Γάλλοι, έχουν σχεδιαστεί και εξοπλιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόνομα όλες τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής τους όπως UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές στελθ κάτω ή πάνω από την επιφάνεια του νερού. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να επιχειρήσουν με πλήρωμα μόλις 60 ατόμων, ενώ τα υπόλοιπα 60 άτομα που απαιτούνται για την υποστήριξή του πλοίου (σύνολο 120), υπάρχει η δυνατότητα ώστε να συνδράμουν στις λειτουργίες του από ανάλογο κέντρο που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά!

Το κάθε πλοίο μπορεί, λειτουργώντας ως μονάδα, να αναλάβει διάφορες αποστολές, από αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό και ανθυποβρυχιακό αγώνα μέχρι αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και έχουν αυτονομία 45 ημερών και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα 3.500 ωρών κατ’ έτος. Από τα σκάφη μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα βάρους έως 10 τόνων, όπως S-70 ή MH-60 ενώ διαθέτουν και drone.  Τα γαλλικά πλοία έρχονται και με το σύστημα RAM για αντιπυραυλική προστασία, ενώ μπορούν να φέρουν φόρτο 32 βλημάτων Aster.

Διαβάστε επίσης: Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία: Γαλλικό άρωμα ενίσχυσης στο Ελλ.Πολεμικό Ναυτικό

Διαθέτουν βλήματα cruise όπως Scalp NAVAL με βεληνεκές 600 χλμ, αλλά και πυραύλους exocet. Επίσης, τον οπλισμό τους συμπληρώνουν πυροβόλα Strales και εκτοξευτές τορπιλών. Να σημειώσουμε πως η ονομασία της φρεγάτας προέρχεται από το μοναδικό γιγαντιαίο κύμα της Ευρώπης: το Belharra. Το πρώτο “α” που μετασχηματίζεται σε ένα @ αναφέρεται στην εξαιρετικά ψηφιακή φύση της φρεγάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φρεγάτες πρόκειται να παραδοθούν στο Π.Ν από το 2025 έως και το 2027 με ρυθμό μία ανά έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτη παραλαβή για το Πολεμικό μας Ναυτικό θα είναι δυνατή ίσως το 2025, εάν παραγγελθεί και δεύτερο πλοίο η παραλαβή του, προβλέπεται το 2027 γιατί υφίσταται η υποχρέωση κατασκευής φρεγατών και για το Γαλλικό Ναυτικό (ένα πλοίο ανά έτος, Γαλλικό-Ελληνικό εναλλάξ)

Τα 24 Rafale

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σύντομα θα διαθέτει όχι 18 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά 24 Rafale, καθώς θα αποκτηθούν ακόμη έξι ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 της Πολεμικής Αεροπορίας). Όπως είναι γνωστό άλλωστε τα πρώτα έξι Rafale θα πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του 2021.

Στόχοι της Γαλάζιας Πατρίδας

Χθες το Κέντρο για Διεθνή Θαλάσσια Ασφάλεια δημοσίευσε μια εκτενή ανάλυση σχετικά με τους στόχους της Γαλάζιας Πατρίδας. Την συγκεκριμένη ανάλυση υπογράφουν ο αμερικανός αντισυνταγματάρχης Jeff Jager και ο Andrew |Norris κυβερνήτης ε.α της ακτοφυλακής των ΗΠΑ

Ο Jagger είναι αξιωματικός του εξωτερικού του αμερικανικού στρατού για την  Ευρώπη. Υπηρέτησε επίσης  ως απεσταλμένος  στην Κύπρο, αξιωματικός σύνδεσμος στην Τουρκία, επικεφαλής του γραφείου αμυντικής συνεργασίας στον Λίβανο και τώρα εκτελεί καθήκοντα στρατιωτικού σύμβουλου στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. O Norris εργάζεται τώρα στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ και ως νομικός και ρυθμιστικός σύμβουλος σε ναυτικά ζητήματα Ακολουθεί η ανάλυσή κάποια από τα κύρια σημεία της ανάλυσής τους:

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας Mavi Vatan,  έχει ουσιαστικά σκοπό να προβάλει  την υπεράσπιση της τουρκικής κυριαρχίας στον θαλάσσιο τομέα ως υπέρτατο στόχο της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Γαλάζια Πατρίδα χρησιμοποιεί την αρχή της μελλοντικής άμυνας για να επιδιώξει τρεις στόχους: να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή θαλάσσια δύναμη. Να υποστηρίξει τις  θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας · και την αντιμετώπιση των δυτικών προσπαθειών περιορισμού της Τουρκίας. Η βασική αρχή της άμυνας επικεντρώνεται στην διασφάλιση ή στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και υπεράσπιση της τουρκικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα χερσαία σύνορά τη. Όλα τα πιο πάνω βασίζονται στην ανάπτυξη της αυτάρκειας στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία ήδη έχει πετύχει αύξηση της εγχώριας παραγωγής πολεμικών πλοίων.

Κάνοντας την Τουρκία περιφερειακή θαλάσσια δύναμη, ο πρώτος στόχος της Γαλάζιας Πατρίδας,  είναι να  διασφαλίσει ότι η Τουρκία διαθέτει τη στρατιωτική ικανότητα να προβάλλει ισχύ και να προστατεύει τα τουρκικά συμφέροντα στις γύρω θάλασσές της (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο)  και περαιτέρω στο εξωτερικό εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτό εξυπηρετεί την ενίσχυση της περιφερειακής θέσης της Τουρκίας γενικά και της επιτρέπει επίσης να διαμορφώσει πιο επιθετικά το αποτέλεσμα των περιφερειακών διαφορών με τρόπο ευνοϊκό για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Σε μια ευρύτερη παγκόσμια σκηνή, αυτή η ενισχυμένη δύναμη μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους δυτικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία και μπορεί επίσης να αυξήσει την ελκυστικότητα της Τουρκίας ως εταίρου σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο δεύτερος στόχος της Γαλάζιας  Πατρίδας, είναι η ενίσχυση των περιφερειακών διεκδικήσεων της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα. Η Άγκυρα οραματίζεται να καθιερώσει, να οριοθετεί και να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορα που διεκδικεί στο Αιγαίο Πέλαγος, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο στόχος αντιπροσωπεύει ίσως την πιο κοινή ερμηνεία της Γαλάζιας Πατρίδας, την οποία αναλυτές όπως ο Ryan Gingeras στο Ναυτικό Μεταπτυχιακό Σχολείο χρησιμοποιούν τώρα ως «συντομογραφία για τους ναυτικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας». Μέσω αυτού του δεύτερου στόχου, η Τουρκία στοχεύει στην πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους, αυξημένη επιρροή και εσωτερική οικονομική ανάπτυξη. Όπως και με τη συνολική στρατιωτικοποίηση της τουρκικής πολιτικής, αυτός ο στόχος έχει την πρόσθετη εγχώρια σκοπιμότητα προβολής μιας ισχυρής και διεκδικητικής Τουρκίας που «παίρνει πίσω» το νόμιμο θαλάσσιο δικαίωμα της, με το πλεονέκτημα ότι αυτό γίνεται σε βάρος του παραδοσιακού εχθρού (και του συμμάχου του ΝΑΤΟ) της Ελλάδας.

Η επιθυμία να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα συνδέεται με τον τρίτο στόχο της Γαλάζιας Πατρίδας να αποτρέψει τις δυτικές προσπάθειες περιορισμού της Τουρκίας, που αναφέρεται ως «δεύτερη συνθήκη των Σεβρών» από τους Τούρκους. Όπως οι δυτικές δυνάμεις είχαν ως στόχο να διαλύσουν τα υπολείμματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου με τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και στο μυαλό των οπαδών Γαλάζιας  της Δύσης (κυρίως η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η ΕΕ και άλλοι ανταγωνιστές στην Ανατολική Μεσόγειο) στοχεύει στη διάλυση της σύνδεσης μεταξύ του εδάφους της Τουρκίας, των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της και της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η επισημοποίηση του τουρκικού Δόγματος

H Γαλάζια Πατρίδα έχει γίνει όλο και περισσότερο αποδεκτή ως στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αν και η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» εισήχθη για πρώτη φορά το 2006, οι πρώτες ενδείξεις πολιτικής έγκρισης υψηλού επιπέδου εμφανίστηκαν το 2019, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε δύο φορές σε φωτογραφίες μπροστά από σχετικό χάρτη  που έδειχνε του θαλάσιου αυτού τουρκικού δόγματος . Αυτές οι φωτογραφίες έγιναν πρωτοσέλιδα στην Τουρκία αφού οι Έλληνες πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν έντονα σε αυτό που φάνηκε να είναι μια έγκριση σε στρατιωτικό περιβάλλον μιας αξίωσης από την Τουρκία για ύδατα (και σχετικούς πόρους) που διεκδικεί η Ελλάδα. Η έγκριση της ιδέας από τον Πρόεδρο Ερντογάν υποδηλώνεται και ίσως μέσω μιας  πρόσφατης διακήρυξη ενός διοικητή του τουρκικού ναυτικού παρουσία του Ερντογάν «[είμαστε] περήφανοι που κυματίζουμε το λαμπρό τουρκικό μας λάβαρο στο όλες τις θάλασσές μας. Υποστηρίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε κάθε έκταση της γαλάζιας πατρίδας μας 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων με μεγάλη αποφασιστικότητα και να αναλάβουμε κάθε πιθανό καθήκον που μπορεί να έρθει ».