Αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή πλοίων, αποβατικών, ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων πραγματοποιήθηκαν, υπό τη διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, στον κόλπο της Σμύρνης, όπως ανακοίνωσε στην Τουρκία το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Η πρόκληση από την Τουρκία συνεχίζεται στον τουρκικό Τύπο. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Türk Silahlı Kuvvetleri) «συνεχίζουν να προκαλούν φόβο στον εχθρό με τις ασκήσεις που διεξάγονται στις ακτές του Αιγαίου», σχολίασε η φιλοκυβερνητική Yeni Safak  . “Στον φίλο εμπιστοσύνη, στον εχθρό φόβο” είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Οι συγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες έχουν αποβατικό χαρακτήρα, αποτελούν ένα επιπρόσθετο επιχείρημα κατά του αιτήματος της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νήσων.

 
Υπενθυμίζεται, ότι στη Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere (που σημαίνει το ποτάμι των ρόδων) είναι η έδρα της 4ης Στρατίας ή «Στρατιάς του Αιγαίου», στην οποία υπόκεινται όλες οι δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αποτελείται από 130.000 στρατιωτικό προσωπικό.
 
Σημειωτέον, ότι απέναντι από τα ελληνικά νησιά, στην είσοδο του κόλπου της Σμύρνης, υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος στον κόσμο. Η ναυτική βάση της Φώκαιας αποτελεί βάση του αποβατικού στόλου. Πλησίον της βάσης βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες της Ταξιαρχίας των τουρκικών Πεζοναυτών.
 
Τέλος να τονιστεί, ότι κάθε χρόνο στην Τουρκία πραγματοποιείται η άσκηση EFES (το όνομα προέρχεται από την πόλη της Εφέσου στην Σμύρνη) το σενάριο της οποίας αφορά στην απόβαση και κατάληψη νησιών.

 
Πηγή: Infognomwn