Πολλοί άκουγαν τις φήμες όλα αυτά τα χρόνια, κανείς όμως δεν μιλούσε. Ίσως γιατί δεν είχε αποδείξεις, ίσως και γιατί δεν ήθελε να πιστέψει τα όσα ψιθυρίζονταν στους καλλιτεχνικούς κύκλους για τον πασίγνωστο «θεατράνθρωπο», τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

 

Ο ασκός του Αιόλου για τον χώρο του θεάτρου, άνοιξε στις 26 Ιανουαρίου με την πρώτη δημόσια καταγγελία, αυτή της Ζέτας Δούκα, όπου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής βίας που είχε υποστεί από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη, κατά τη διάρκεια συνεργασίας τους στο παρελθόν. Από εκείνη τη στιγμή, οι καταγγελίες -είτε επώνυμα είτε ανώνυμα- για ανθρώπους του χώρου απέκτησαν μορφή χιονοστιβάδας.

Οι καταγγελίες ηθοποιών κατά σημαινόντων ανθρώπων του θεάτρου, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βίαιες συμπεριφορές, σωματική και ψυχολογική βία, είναι πλέον δεκάδες.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαρύτατη κατηγορία του βιασμού ανηλίκων κατά συρροή. Ο άλλοτε ισχυρός άντρας του ελληνικού θεάτρου, όταν είχε ερωτηθεί πριν από μερικά χρόνια, σε συνέντευξή του στη Real News, για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσων και για το αν ο ίδιος θα εκβίαζε κάποιον κατ' αυτό τον τρόπο, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Δεν θα το έκανα ποτέ. Το θεωρώ άθλιο όλο αυτό. Να παρενοχλήσω από θέση ισχύος; Ποτέ! Το βρίσκω αναξιοπρεπές και µικροπρεπές. [...] Όταν με παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγμή. Για να μην συμβεί σε άλλον».

Από το όργιο φημών στην παραίτηση από το Εθνικό

Η έντονη φημολογία γύρω από το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, μαζί με κάποιες μαρτυρίες που τον ενέπλεκαν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς σε βάρος ανηλίκων. Τίποτα όμως δεν είχε αποδειχθεί και καμία επίσημη καταγγελία δεν είχε φτάσει στον εισαγγελέα.

Ωστόσο, μία ανάρτηση της δημοσιογράφου Ελενας Ακρίτα, όπου ανέφερε πως η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Λινάδη από το Εθνικό Θέατρο, «άναψε φωτιές».

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έσπευσε με ανακοίνωσή του να διαψεύσει τα περί παραίτησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν», ενώ η κ. Μενδώνη την επόμενη ημέρα, μιλώντας σε συνέντευξή της, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη και ότι αν αυτό συμβεί, τότε όλα θα διερευνηθούν και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

Στις 6 Φεβρουαρίου, η ιστοσελίδα 2020mag.gr, δημοσιεύει τη σοκαριστική καταγγελία του Νίκου Σ. (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία του δεν δημοσιοποιήθηκαν), όπου περιγράφει τον βιασμό του σε ηλικία 19 ετών από πασίγνωστο και ισχυρότατο άνδρα του Θεάτρου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

Λίγο αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κι εκείνη την κάνει αμέσως δεκτή. «Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ’ όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή της παραίτησης.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε πως "ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους".

Τα στόματα είχαν αρχίσει ήδη να ανοίγουν και δεν θα αργούσε η ώρα της Δικαιοσύνης...

«Με κακοποιούσε από 15 ετών»

Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης είναι ο πρώτος άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη και μίλησε για την προσωπική του ιστορία στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη. Περιέγραψε πώς η γνωριμία του με τον μεγάλο πρωταγωνιστή, σε ηλικία μόλις 15 ετών, τον στιγμάτισε για πάντα αποκαλύπτοντας πως έπεσε θύμα βιασμού και αποπλάνησης από τον ίδιο.

«Καθόμασταν δίπλα – δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρονών. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Είχα παγώσει. Αλλά μέσα μου ένιωθα και έναν ενθουσιασμό», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη σεξουαλική κακοποίηση που κράτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

«Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ χειριστικός. Μου πέρασε ότι το θέλω όλο αυτό. Οτι μου αρέσει. Επειδή είχα ήδη αναζητήσει τη σεξουαλική μου ταυτότητα, λέγοντάς μου αυτός αυτά τα πράγματα ένιωθα ότι είναι δική μου απόφαση να συμμετέχω σε όλο αυτό. Οταν μεγάλωσα κατάλαβα. Αυτός ήταν 31 τότε».

Αποκάλυψε, επίσης, πως όταν πήγαινε σπίτι του υπήρχε πάντα εκεί ένα παιδί. «Κάποια στιγμή μου πρότεινε να βρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, μαθητές του», είπε.

Μήνυση για βιασμό σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, σε ηλικία 14 ετών κατέθεσε και ένας 25χρονος σήμερα άνδρας. Το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, αφού σύμφωνα με τη μήνυση ο βιασμός έλαβε χώρα το 2010.

Η σύλληψη, η προθεσμία και η κράτηση στη ΓΑΔΑ

Μετά τις βαρύτατες καταγγελίες, αλλά και μία μαρτυρία - «κλειδί», το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, ενώ, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, κ. Γεωργουλέας, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Το πρωί της Κυριακής μετήχθη στα δικαστήρια της Ευελπίδων και παρουσιάστηκε ενώπιον της Ανακρίτριας, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών πλέον εκκίνησε για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος, αφού απολογηθεί για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, θα αναμένει την απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα που θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πράξεων και δράσης αν θα οδηγηθεί ή όχι στη φυλακή.

Ο μέγας σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρικός δάσκαλος, κρατείται στη ΓΑΔΑ μέχρι να απολογηθεί και τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη...

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί συνελήφθη ο Λιγνάδης: Στοιχεία-σοκ στο ένταλμα σύλληψης

Φρίκη απ΄τη γειτονιά του Λιγνάδη: «Ακούγαμε φωνές, νομίζαμε ήταν πρόβες»