Το όνομα του Κύπριου πολιτικού αρχηγού που «ζήτησε» από τον πρώην ‘Ελληνα Πρωθυπουγό Αλέξη Τσίπρα την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας  αποκάλυψε στο νέο του βιβλίο «Η Λογική της Λύσης» από τις εκδόσεις Gutenberg, ο Νίκος Κοτζιάς. 
 
Συγκεκριμένα, στην σελίδα  444, στην υποσημείωση 31 σημειώνει: 
 
«Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία της νέας ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, πέραν ασφαλώς του ιδίου του Α.Τσίπρα, ήταν ο Κ. Καραμανλής και στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017, είχα μετακινηθεί την ίδια μέρα στο Παρίσι (για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό) και την επομένη στις Βρυξέλλες  (για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ) και ο Α. Κυπριανού, γραμματέας του ΑΚΕΛ (που συμπεριφερόταν στο θέμα σαν να ήταν συγκυβερνήτης της Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο έθεσε ζήτημα στον Τσίπρα κατά τις πληροφορίες της εποχής, απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο Εξωτερικών».
 

 
Στο βιβλίο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρεται επίσης περιληπτικά σε κάποιες σελίδες του βιβλίο στην εμπειρία από τις  διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντανά το 2017.