Πρόσκληση για διάλογο με την Ελλάδα απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, την επαύριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές τώρα θα πρέπει να εστιάσουν στη θετική ατζέντα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνστναντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
«Μετά από αυτή τη διαδικασία θα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, αν οι δυο πλευρές εστιάσουν στη θετική ατζέντα. Η Τουρκία είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές –άνευ όρων- με την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, εκτιμώντας ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και δεν θα πρέπει να επιτρέψουν καμία πρωτοβουλία που στοχεύει να μπλοκάρει αυτές τις σχέσεις.
O Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να βλέπει την ένταξη στην ΕΕ ως μια «στρατηγική προτεραιότητα» και κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει την άδικη στάση που επιδεικνύει κατά του Τουρκοκυπριακού λαού με την «επιβολή» των Ε/Κ, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι πραγματικότητες στο νησί, προκειμένου να μπορεί να βρεθεί μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.
Ο Καλίν ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και θα εξακολουθήσει να είναι εποικοδομητική για την λύση των προβλημάτων.
«Η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργούν με κοινή ατζέντα για την ανάπτυξη της πραγματικής συνεργασίας, για τη λύση των προβλημάτων στο πλαίσιο του διαλόγου που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και για να δώσουν μια νέα ώθηση στις σχέσεις. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας κάνοντας συγκεκριμένα βήματα στο θέμα του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης, στη μεταναστευτική συμφωνία και την απελευθέρωση της βίζας» σημείωσε ο Καλίν.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας σημείωσε πως οι κρίσεις και οι δοκιμασίες που βιώνονται στην περιοχή μπορούν να λυθούν μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία.
Διαβάστε ακομη:
Η Μέρκελ δεν αποκλείει εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας
ΗΠΑ: «Ναι» της Γερουσίας στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400