Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα, καθώς, όλα δείχνουν, πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να στήσει σκηνικό νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στη συμφωνία Αθηνών- Καΐρου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.
Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις και τα πλοία, που το συνοδεύουν, έθεσαν εκτός λειτουργία τους πομπούς εντοπισμού τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 20 τουρκικά πλοία βρίσκονται αναπτυγμένα στο Αιγαίο.
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί εν νέου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί, σημείωσε, να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.
Ως Ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω, είπε, κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» τόνισε.
Πηγή της ΕΕ δήλωσε στο ΑΠΕ πως «αυτό, που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος, ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών.