Την ίδια ώρα, οι διερευνητικές επαφές που είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές προς το παρών ακυρώνονται. Η Τουρκία δεν επιθυμεί να κάτσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπό αυτές τις συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία τόνιζε ότι η ελληνική συμφωνία είναι «ανύπαρκτη».«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή», αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως: «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψή μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με την συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003, τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με την συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».