Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο κήρυγμά του σήμερα στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς το τουρκικό κράτος κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με την ανταποκρίτριά μας στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. 

 

Όπως είπε στην ιστορική του ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης:

«Δράττουμε της ευκαιρίας να αναφερθούμε σήμερα στο επίκαιρο και πολυ-συζητημένο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ενόψει της σχετικής απόφασης του ΣτΕ της Τουρκικής Δημοκρατίας, λόγω των κατά καιρούς σχετικών συζητήσεων, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα και έχουμε εκφράσει τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου απανταχού της Οικουμένης.

Μεταξύ άλλων, το 2016 απευθύναμε επιστολή εις τον τότε Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Αλί Γκιορμέζ εις τον οποίο είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Το μοναδικό αυτό μνημείο απέκτησε ιερά αξία και για τις δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, επειδή υπήρξε τόπος λατρείας του Θεού επί 900 χρόνια για τους Χριστιανούς και 500 χρόνια για τους Μουσουλμάνους.

Θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνο στον 21ο αιώνα η Αγία Σοφία, η οποία λόγω της αφιερώσεώς της εις την Σοφία του Θεού, αντί να κάνει τους πιστούς των δύο θρησκειών να συναντώνται και να θαυμάζουν το μεγαλείο της, να γίνει αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι αναμφιβόλως ένα εκ των σπουδαιότερων, κλασικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού. Κλασικό είναι αυτό το οποίο πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής, την οποία δημιουργήθηκε και δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που το κατέχει αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Με αυτή την έννοια, ο τουρκικός λαός έχει τη μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπέροχου αυτού μνημείου.

Ως μουσείο, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος και σύμβολο συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης χριστιανισμού και Ισλάμ.

Αυτή η αλληλεγγύη και αμοιβαία κατανόηση είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής για το σύγχρονο κόσμο.

Αυτές τις ημέρες των εντόνων σχετικών συζητήσεων, μήπως αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους, μήπως θα έπρεπε να στραφούμε προς τις κοινές αξίες, προς τα ιδεώδη που ενώνουν τους νέους των δύο θρησκειών, στροφή που θα εξασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον στην ανθρωπότητα, αντί να προβάλουμε και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο θέματα που προκαλούν εντάσεις;

Ειδικότερα η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλον τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ και η Αγία Σοφία λόγω της ιερότητάς της είναι ένα ζωτικό κέντρο, στο οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση, θα διασπάσει τους δύο αυτούς κόσμους και μάλιστα μία στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει ανάγκη ενότητας και κοινού προσανατολισμού».