Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση κοινών θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του  και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη τονίζοντας πως η κινηση αυτή «κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων»,

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έρχεται στη βάση της Συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως  στόχος της Ελλάδας είναι ο καθορισμός συμφωνιών μ’ όλους τους γείτονες της χώρας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας έστειλε μήνυμα και προς την Άγκυρα  Σημειώνοντας πως  η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες και όχι ανυπόστατες συμφωνίες, όπως συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ,  ούτε όπως είπε με μονομερή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ"

Μεταξύ άλλων ποδοκίμασε το αίτημα της ΤΡΑΟ για γεωτρήσεις σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά. «Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε δε ότι τις "κόκκινες γραμμές" τις προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο και αυτές "θα γίνουν σεβαστές".

Φωτογραφία αρχείου με τα σημεία οριοθέτησης 

Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάιο χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές ροές ως πρόκληση για τις χώρες πρώτης εισόδου και υποστήριξε  μια νέα συμφωνία που θα μοιράζει το βάρος της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες.

Αναφορικά με το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ  είπε η συμφωνία διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο χωρών και των αλιέων τους. 

Ο κ. Ντι Μάιο υπογράμμισε τους στενούς δεσμών των δύο χωρών και τη συνεργασία τους τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στην διαπραγμάτευση στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έκανε ευρεία αναφορά στα θέματα του τουρισμού, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ρώμης για την απόφαση της Αθήνας να άρει τους περιορισμούς για τους Ιταλούς τουρίστες στα τέλη του μήνα. 

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν για την Ελλάδα το πρώτο βήμα καθορισμού θαλασσίων ζωνών καθώς εκκρεμεί η οριοθέτηση με Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο και ασφαλώς Κύπρο.