Συνεχίζεται η κλιμάκωση της ρητορικής του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα συμβάντα σε οθωμανικά τζαμιά σε Λεμεσό και Λάρνακα, επιμένοντας ταυτόχρονα στο ψέμα πως ρίχθηκαν βόμβες μολότοφ. 
 
 
Σε συνέντευξή του χθες βράδυ στο κρατικό «TRT», ο Ερντογάν κλιμάκωσε την πολεμική ρητορική του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. 
 
Μιλώντας κατά της Ελλάδας με υπεροπτικό ύφος είπε: «Τώρα, η Ελλάδα ρίχνει άσφαιρα πυρά κατά της Τουρκίας. Αυτό που εννοώ, ξέρουν έστω έναντι ποιας χώρας ρίχνουν τα άσφαιρα πυρά τους; Είναι δυνατόν τέτοιου είδους λόγια να κατευθύνονται κατά της Τουρκίας; Ποιον αστειεύετε; Εσύ (Ελλάδα) καλύτερα να μαζευτείς και να γνωρίζεις την θέση σου. Αν δεν γνωρίζεις τα όριά σου, τότε το τι θα κάνει η Τουρκία είναι προφανές.»
 
Όσον αφορά την Κύπρο, ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε αμέσως τα συμβάντα με τα τζαμιά σε Λεμεσό και Λάρνακα, λέγοντας: «Την ίδια ώρα, στην νότια Κύπρο, δοκίμασαν να κάψουν ένα από τα τζαμιά μας ρίχνοντας μια βόμβα μολότοφ στο ένα και κρεμώντας μια ελληνική σημαία στο άλλο. Όταν κάνεις πράγματα σαν κι' αυτά, νομίζεις ότι δεν θα υπάρξει ανταπόδοση;»
Η συστηματική προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των δύο συμβάντων σε ανώτατο επίπεδο, τώρα και δια στόματος Ερντογάν, αυξάνει τους προβληματισμούς για το αν πρόκειται για προβοκάτσια, ιδιαίτερα μετά την καθολική καταδίκη από την κυπριακή κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις
 
Ιδιαίτερα η επιμονή, ακόμα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, να συνεχίζει να διακινεί το ψέμα πως πρόκειται για βόμβες μολότοφ και προσπάθεια εμπρησμού του τζαμιού, ενώ οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας Κύπρου είχαν αποδείξει πως πρόκειται για έκρηξη δύο κροτίδων
Εκμετάλλευση του γεγονότος, πέραν του τουρκικού ΥΠΕΞ, έκαναν και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, ενώ το κόμμα των εποίκων στα κατεχόμενα συνέδεσε αυθαίρετα το συμβάν στη Λεμεσό με την ανάγνωση της «προσευχής της κατάκτησης» στην Αγία Σοφία «συμβουλεύοντας τους Ελληνοκύπριους να μην προκαλούν περισσότερο». 
 
Σε άλλη δήλωσή του σχετικά με τις προσπάθειες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε αναποδογύρισε την επιχειρηματολογία του. Ενώ στο θέμα των τζαμιών στην Κύπρο θέλει την Τουρκία να έχει λόγο, για το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει άποψη.
 
 
«Τώρα η Ελλάδα λέει πως η Αγία Σοφία δεν πρέπει ποτέ να μετατραπεί σε τζαμί. Είσαστε εσείς που κυβερνάτε την Τουρκία ή μήπως είναι εμείς που την κυβερνούμε; Η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να ζητήσει άδεια από εσάς για να το κάνει αυτό πραγματικότητα. Υπάρχει ένας καυτός ενθουσιασμός στις δυναμικές αυτής της χώρας (για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί). Ως κράτος δικαίου, θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας πάρει την απόφασή του, θα παρθούν όλα τα βήματα που πρέπει.» 
 
Για «εχθρότητα έναντι του Ισλάμ» που πρέπει να σταματήσει και για «φασίστες που προστατεύουν» αναφέρθηκε μέσω Twitter και ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, σχετικά με το κρέμασμα βυζαντινής σημαίας σε τζαμί στη Λάρνακα
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο προεδρικός εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος καταδίκασε την ανάρτηση της βυζαντινής σημαίας στο τζαμί Tuzla στη Λάρνακα και ταυτόχρονα επανέλαβε το περί «μολότοφ» ψέμα στο τζαμί Koprulu στη Λεμεσό. Μέχρι στιγμής, το tweet του έχει περίπου 2,300 retweets και 13,200 likes, ένα ανησυχητικό γεγονός που δείχνει πως η διάχυση της προπαγάνδας και του εν λόγω ψέματος στην τουρκική κοινωνία έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις. 
 
 
 
 
Τι είπαν και έγραψαν στα κατεχόμενα και την Τουρκία για το δεύτερο συμβάν στη Λάρνακα
 
Σε σημερινή ενημέρωσή του, το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών καταγράφει τις αντιδράσεις πολιτικών και ΜΜΕ σε κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία, μετά και το δεύτερο συμβάν στο τέμενος Tuzla στη Λάρνακα. 
 
Κάτω από τον τίτλο «Πρέπει να ληφθούν μέτρα», η Kıbrıs (08/06/2020) γράφει ότι αντιδράσεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα προκάλεσε η ανάρτηση μιας βυζαντινής σημαίας στο τζαμί Τούζλα που βρίσκεται στην οδό Χαμίτ Μπέι στην Λάρνακα.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το γεγονός από τον επικεφαλής του «γραφείου» θρησκευτικών υποθέσεων στα κατεχόμενα, Ταλίπ Αταλάι και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός αυτό μετά από την πρόσφατη προσπάθεια εμπρησμού του τζαμιού στην Λεμεσό. Ο Ακιντζί κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην πάψει να αναζητεί τους δράστες και έκανε λόγο για κάποιους που «περιμένουν βοήθεια από προβοκάτσιες».
 
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε και αυτός την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σταματήσει την αυξανόμενη εχθρότητα προς το Ισλάμ. «Είναι απαράδεχτη η καταφυγή σε ρατσιστικές, φασιστικές πράξεις ακόμα και σε αυτή την εποχή και η παραγνώριση εκείνων που το κάνουν αυτό», υποστήριξε καταδικάζοντας έντονα τόσο την ανάρτηση της σημαίας στο τζαμί στην Λεμεσό όσο και την προσπάθεια εμπρησμού στο τζαμί στην Λεμεσό. Ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για σύλληψη των δραστών.
 
Ο επικεφαλής της λεγόμενης «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων», Ταλίπ Αταλάι ζήτησε την διερεύνηση του θέματος με ταχύτητα και σοβαρότητα, σημειώνοντας ότι ζήτησαν παρακολούθηση του θέματος και εξηγήσεις από την Αρχιεπισκοπή και κυρίως από το Religious Track Office. Ανέφερε επίσης ότι έστειλαν στο τζαμί και τον εκπρόσωπό τους στο τέμενος Χαλά Σουλτάν και ιμάμη του εν λόγω τεμένους, Σακίρ Αλεμντάρ για να δει και να μελετήσει επί τόπου την κατάσταση. «Όμως, ο εκπρόσωπός μας ανέφερε ότι είχε κατέβει η σημαία κατά την εξέταση που έκανε όταν έφτασε στο τζαμί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ζητούμε με ευαισθησία από τους αρμόδιους να διαλευκανθεί το θέμα διερευνώντας με ταχύτητα και σοβαρότητα τις εξαιρετικά επικίνδυνες και άσχημες εικόνες που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και να γίνει αυτό που χρειάζεται ανάλογα με το αποτέλεσμα».
 
Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει την εχθρότητα προς τους Τούρκους και το Ισλάμ που επιχειρείται να αναβιώσει εκ μέρους «κάποιων σκοτεινών κέντρων κατά το τελευταίο διάστημα». Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει γρήγορα να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που θα εμποδίζουν αυτή την «άρρωστη νοοτροπία».
 
Ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν καταδίκασε έντονα το γεγονός και κάλεσε και αυτός την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να βρει αμέσως τους δράστες. Σε ανάρτησή του στο Twitter, υπενθύμισε και αυτός την πρόσφατη προσπάθεια εμπρησμού στο τζαμί στην Λεμεσό και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να επιδεικνύεται ανοχή στην εχθρότητα προς το Ισλάμ».
 
Επίσης σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να τερματίσει την εχθρότητα προς το Ισλάμ και απείλησε λέγοντας: «Όσοι ενθαρρύνουν την εχθρότητα στο Ισλάμ θα βρεθούν αντιμέτωποι αργά ή γρήγορα με τους μπελάδες που προκάλεσαν οι φασίστες τους οποίους προστατεύουν».
 
Η Kıbrıs (09.06.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις για το θέμα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Αλτούν δήλωσε ότι με θλίψη και οργή έγιναν μάρτυρες […] μιας επίθεσης που πλήγωσε βαθιά όλους όσοι υπερασπίζονται την ελευθερία της πίστης. «Η ποταπή νοοτροπία, που μέσα στις σελίδες χιλιάδων χρόνων της ιστορίας στο μερίδιο που της αναλογεί έμεινε κληρονομιά η ντροπιαστική της φήμη των επιθέσεων κατά των ιδεών και της πίστης, της λεηλασίας και της γενοκτονίας, έδειξε για άλλη μια φορά το βαθύ μίσος που νιώθει κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας με επίθεση κατά των τεμενών μας», ισχυρίστηκε.
 
Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ επεσήμανε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίθεση που γίνεται σε τζαμί μέσα σε μια βδομάδα και κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες προκλητικές ενέργειες και για προσαγωγή των δραστών στην δικαιοσύνη.
 
Καταδικαστικές δηλώσεις έγιναν επίσης από τον Επικεφαλής του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Έρμπας, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των κατεχομένων Φικρί Ατάογλου και τον λεγόμενο αντιπρόεδρο της «βουλής» Ζορλού Τορέ.  
 
Διαβάστε επίσης: