Για την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη και το Αιγαίο μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο επίτιμος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκινχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο Πέτρος Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης μίλησε για μεγάλη ναυτική δραστηριότητα που παρατηρείται αυτό τον μήνα από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Τουρκικό Ναυτικό στην ζωτική περιοχή Καστελορίζου-Ρόδου-Κρήτης, μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) στις 27 Νοεμβρίου 2019 και την εξαγγελία Ερντογάν, στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, για διενέργεια σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης:  Επιστολή κόλαφος Συρίας σε ΟΗΕ για τουρκολιβυκό μνημόνιο -Αναφορά σε Κύπρο/ΑΟΖ

Όπως εξήγησε, η πανδημία του Κορωνοϊου ανέστειλε προσωρινά την τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας αλλά η πολεμική εμπλοκή της Άγκυρας  στη Λιβύη υπέρ του φιλοτουρκικού καθεστώτος Σάρατζ ανέτρεψε την επιχειρησιακή κατάσταση στη Λιβύη, εναντίον των δυνάμεων του Στρατάρχη Χάφταρ. Για την Ελληνική πλευρά αυτό που είναι πιο ανησυχτικό είπε, είναι η απώλεια  της στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης al-Watiya στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.  Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως αυτή η βάση μπορεί να εργαλιοποιηθεί από την Τουρκία γεγονός που μπορεί να αλλάξει τις ισορροποίες στην περιοχή.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε πως ο ενιαίος αμυντικός χώρος που ξεκινά από το Αιγαίο και καταλήγει στην Κύπρο είναι το άρθροισμα τεσσάτων θεάτρων επιχειρήσεων:  To μέτωπο του Έβρου, το αεροναυτικό μέτωπο του Αιγαίου, το χερσαίο περιβάλλον της Κύπρου αλλά και ο αεροναυτικός χώρος μεταξύ Καρπάθου-Ρόδου-Κρήτης-Κάσου-Καστελορίζου. Δυστυχώς, όπως είπε, το τελευταίο θέατρο επιχειρήσεων αργήσαμε να τον κατανοήσουμε με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει παρεισφρήσει .

Το τελευταίο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να επαναδιατυπώνουν τις απειλές για τη διενέργεια υποθαλάσσιων σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ενώ η πιθανότητα επιχειρησιακής αξιοποίησης της καταληφθείσας αεροπορικής βάσης από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα φέρει την Τουρκία στα νότια της ελληνικής αεροπορικής διάταξης.

 Παρά την αναστολή της μεγάλης άσκησης του ΠΝ με την επωνυμία «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2020» και τα δηλητηριώδη δημοσιεύματα σε μερίδα του ελληνικού αμυντικού τύπου για ελληνική υποχώρηση λόγω της ακύρωσης της τουρκικής άσκησης «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 2020», το Ελληνικό ΠΝ έχει αναπτύξει, για πρώτη φορά, πρωτοφανή επιχειρησιακή δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά του συμπλέγματος Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης. Η δέσμευση από το ΠΝ πέντε περιοχών για ναυτικές ασκήσεις και την εκτέλεση πυρών έναντι τριών από το Τουρκικό ναυτικό, αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί δυναμικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς οποιεσδήποτε αναστολές.


Χάρτης (Πέτρος Σαββίδης)