Ημέρα μνήμης η σημερινή των 353 000 γενοκτονημένων Ελλήνων Ποντίων από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ. Για τους λόγους καθυστέρησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας στην Ελλάδα μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο γνωστός συγγραφέας και διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο άνθρωπος που έχει γράψει 22 βιβλία για το θέμα της Ποντιακής γενοκτονίας.
«Ειδικά στην Ελλάδα υπήρχε ένα πρόβλημα της προστασίας της μνήμης των προσφύγων. Η πολιτεία ηταν εχθρική απέναντι στην διατήρηση της μνήμης και το έχει δείξει σε πολλαπλά παραδείγματα. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που καθυστέρησε ο αγώνας της διεκδίκησης της γενοκτονίας. Από την μια ήταν ο ξεριζωμός και η προσφυγιά των Ποντίων που ήρθαν με την ψυχή στο στόμα, σε αντίθεση με τους Μικρασιάτες που είχαν την πολυτέλεια να περάσουν πολύ εύκολα από τα παράλια στην Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε με τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ήρθε ο Β’ ΠΠ και ο πιο καταστροφικός εμφύλιος που παίξανε ανασταλτικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των εθνικών θεμάτων, διατήρησης και σεβασμού της μνήμης. Μετά ήρθε η Ελληνοτουρκική συμμαχία στο ΝΑΤΟ το 1952 που ήταν ένα από τους καθοριστικούς παράγοντες να μην καλλιεργηθεί η μνήμη συνειδητά. Είχαμε εγκυκλίους στο Υπουργείο Παιδείας που έλεγαν να αλλάξουμε την θεματική των εθνικών εκδηλώσεων για να μην θίγουμε ‘’την γείτονα χώρα που αγωνίζεται για τα δημοκρατικά ιδεώδη’’. Η εγκύκλιος αυτή ήταν το 1954 και έναν χρόνο αργότερα είχαμε τα Σεπτεμβριανά».
Όλα έγιναν, όπως είπε, μετά το 1974, ιδίως μετά το 1981 όταν πλέον ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε αντίθεση με τον υιό του, όταν είχε δίπλα του ανθρώπους όπως ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης τον ενημέρωνε για το Ποντιακό και πάρθηκαν οι πολύ σπουδαίες αποφάσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας και να μαζευτούν τα ντοκουμέντα.
Ο κ. Φωτιάδης εξήγησε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα του ανέθεσε να μαζέψει τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας και μετά από 8 χρόνια χωρίς προσωπική ζωή, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση που είναι οι 14 τόμοι. «Όταν πήγα να τους παραδώσω όμως ήταν η σημιτική περίοδος, με αποτέλεσμα το Κοινοβούλιο που είχε ορίσει μάλιστα την Επιτροπή, δεν θέλησε να εκδώσει τους τόμους. Τότε μάλιστα μου πρόσφεραν και 50 εκατομμύρια να το εκδώσω μόνος μου χωρίς να φέρει πάνω τον τίτλο ‘’Βουλή των Ελλήνων’’ και εγώ είπα πως τέτοια ασέβεια απέναντι στους νεκρούς μας και την ιστορία μας και δεν θα την κάνω».
«Αργότερα ήρθε ο Κακλαμάνης, που ήταν του Σημιτη, και εξέδωσε ένα τόμο και μετέφρασε τον τόμο σε 6 γλώσσες. Όταν βγήκαν Αμερικανοί και Τούρκοι που έλεγαν πως αυτό δεν συμβάλει στις ομαλές ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα επόμενα κοινοβούλια δεν το έκδωσαν. Αναγκάστηκα μετά από 10 χρόνια να τις εκδώσω από μόνος μου. Τα εξέδωσα στα Αμερικανικά και τα γερμανικά, στα αγγλικά με βοήθησε ο Ιβάν Σαββίδης».
Για την Γερμανία, είπε πως το βιβλίο έφτασε στα χέρια του πρώην Γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ που είπε πως «έχουμε και εμείς ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα της εποχής εκείνης».
Μιλώντας για τις ευθύνες της Γερμανίας ο κ. Φωτιάδης είπε πως για εκείνους προείχε η συνέχιση της συνεργασίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Γερμανία βρισκόταν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τότε και την ενδιέφερε πολύ ο υπόγειος πλούτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– να διατηρήσουν τη συμμαχία μαζί της, χωρίς να δίνουν σημασία στον αφανισμό των Αρμενίων και των υπόλοιπων χριστιανικών μειονοτήτων στη Μικρά Ασία.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Βουλή αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των Ποντίων το 1994.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια προβολή στο ΥουTube της ταινίας «Genocide - Μια αληθινή ιστορία»