Σε συζητήσεις βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και εν αναμονή της συμβουλής των επιδημιολόγων για το πώς θα ανοίξουν για τον κόσμο τα νησιά.

Από την Δευτέρα άρχισαν να ταξιδεύουν προς τα νησιά οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στους κλάδους που επιχειρήσεις άνοιξαν, ωστόσο φαίνεται πως στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση ως τις 18 Μαΐου, τουλάχιστον προς τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνιζε στον ΣΚΑΪ πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο να άρει η κυβέρνηση τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, καθώς και όσα άλλα νησιά έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να μπορέσει ο τομέας της Υγείας να ανταπεξέλθει στο ενδεχόμενο κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε πως είναι κάτι το οποίο ήδη συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν εξελίξεις. «Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα τρία στάδια ανοίγματος των νησιών

Από χθες έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο ανοίγματος των νησιών με τις μετακινήσεις εργαζομένων και επιχειρηματιών, με το δεύτερο στάδιο να ακολουθεί στις 18 Μαΐου. Οπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη. Την ίδια ημέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.

Οσον αφορά στο τρίτο στάδιο, αυτό αναμένεται να έρθει στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, με την ελεύθερη πρόσβαση στα νησιά σε όλους. Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν οι σκέψεις να γίνει αυτό νωρίτερα, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές Υγείας.

Με βεβαιώσεις η μετάβαση στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση στα νησιά σε αυτό το στάδιο, είτε αφορά σε εργοδότη είτε σε εργαζόμενο επιτρέπεται με έγγραφη δήλωση των αυτοαπασχολούμενων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αναφέρουν τα εξής:

Ονοματεπώνυμο εργαζομένου ή αυτοαπασχολούμενου

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

ΑΜΚΑ.

Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Π.χ., είτε το Ε3 της πρόσληψής του, είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου, είτε το Ε8 των υπερωριών, είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.

Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

Το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Το νησί της εργασίας.

Να τονιστεί πως οι εν λόγω βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα έγγραφα αυτά.

Συζητήσεις και για το σχέδιο του τουρισμού 

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων για το θέμα του τουρισμού. Πώς δηλαδή θα υποδεχθούμε τουρίστες και ειδικά η χώρα μας αλλά και η Ελλάδα, που βρίσκονται στον χάρτη των "ασφαλών χωρών" τόσο ως προς την διαχείριση του ιού όσο και ως προς την επιδημιολογική καμπύλη. 

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ,στην Ελλάδα, για τα ξενοδοχεία, προτείνεται να μην λειτουργήσουν τα εστιατόρια με μπουφέ προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός και για τα μεγάλα ξενοδοχέια  να ενισχυθεί η λειτουργία εστιατορίων σε υπαίθριους χώρους. Επίσης, για τις υπαίθριες ομάδες προτείνεται να πηγαίνουν σε πισίνες και τις παραλίες έως τις 12 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις πτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι 13 Μαίου θα δοθούν οι προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, θερμομέτρηση και κάποια από τα ερωτήματα είναι το τι θα γίνει με την καραντίνα των 14 ημερών και αν θα ελέγχονται οι επιβάτες και στην επιστροφή τους. 

Πηγή: iefimerida.gr / skai.gr