Η παραδοχή της αποτελεσματικότητας που επέδειξε η Ελλάδα και το πείσμα του κατά τα άλλα «δύσκολου λαού» για νίκη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό.


Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα σήμανε και την εμφάνιση μιας υγειονομικής κρίσης που πιθανόν κανείς να μην πίστευε ότι θα εξελισσόταν σε παγκόσμια πανδημία και  θα σκορπούσε το θάνατο και το πανικό σχεδόν σε όλη την υφήλιο.Τα σημάδια από την πόλη Ουχάν της Κίνας, δεν έγιναν αντιληπτά από τις ΗΠΑ και από χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα ο νέος αυτός ιός να τις πιάσει απροετοίμαστες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ιταλία, Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ που μετρούν στους περισσότερους νεκρούς. Τα πολύ ανεπτυγμένα αλλά και συνάμα υπερεκτιμημένα συστήματα υγείας τους δεν άντεξαν από τα πολλά κρούσματα και λύγισαν μπροστά στη νόσο Covid-19.

Η έγκαιρη πρόληψη της Ελλάδας
Η Ελλάδα μπήκε και επίσημα στο χάρτη με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις 26 Φεβρουαρίου με εισαγόμενη λοίμωξη από την Ιταλία. Οι Ελληνικές αρχές έδρασαν γρήγορα και συντονισμένα δείχνοντας την ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν αυτόν τον αόρατο εχθρό.
Σταδιακά προχώρησαν σε κλείσιμο σχολείων, Πανεπιστημίων και κρατικών υπηρεσιών εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεων μάθηση και εργασία. Όσο εμφανίζονταν κρούσματα τόσο η Ελληνική κυβέρνηση επαναπροσδιόριζε τα υπάρχοντα μέτρα, αλλά και εφάρμοζε καινούρια και πιο σκληρά. Τα περιοριστικά μέτρα και η χρήση sms για τις αναγκαίες μετακινήσεις των πολιτών δεν άργησαν να έρθουν, ενώ οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο ανοιχτών χώρων όπως πάρκα και πεζόδρομοι για να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες και να τους αναγκάσουν να μείνουν στα σπίτια τους. Η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε να έχει πλάνο και για τους εορτασμούς του Πάσχα απαγορεύοντας τις μετακινήσεις προς τα νησιά στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού, καθώς και στην παραμονή των πολιτών στα αστικά κέντρα.

Διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας στον περιορισμό του κορωνοϊού
Η ευελιξία της Ελληνικής κυβέρνησης στην αναχαίτηση του κορωνοϊού αλλά και η υπακοή των Ελλήνων πολιτών στα ομολογουμένως σκληρά μέτρα που εφάρμοσαν οι Ελληνικές αρχές εκθειάζονται συνεχώς. Ξένοι διπλωμάτες, πρακτορεία ειδήσεων, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια έσπευσαν να συγχαρούν την Ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα που έδειξε σε αυτή την παγκόσμια κρίση.


Προ μερικών ωρών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με μήνυμά του προς τα μέλη και την κοινότητα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου συνεχάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του για τα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της διασποράς του ιού και κατά συνέπεια τη θνησιμότητα στην Ελλάδα.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο λίγους νεκρούς και κρούσματα;» διερωτάται για τις πρακτικές που εφάρμοσε το Ελληνικό κράτος. Υπογράμμισε ότι παρά τις περικοπές στο σύστημα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αντέδρασαν καλύτερα στην κρίση του κορωνοϊού. Επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός και ταπεινός» και «αυτή την φορά, η Ελλάδα δίνει μαθήματα στην βόρεια Ευρώπη».


Τα εύσημα από την Ιταλία συνεχίζονται με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, να εκθειάζει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων, στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που οφείλεται στον κορωνοϊό.


Σε άρθρο τους οι Times του Λονδίνου εκθείασαν το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση πήρε πιο γρήγορα και τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ότι αυτά έχουν αποδώσει. Επιπλέον αναφέρουν ότι «Οι Έλληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Όμως με την κρίση του κορωνοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους».


Ξεχωριστή είναι η αναφορά από το πρακτορείο Αssociated Press, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό αφιέρωμα από την Αθήνα. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα εμφανίζεται και στους New York Times και Washington Post, ενώ γίνεται σύγκριση άλλων χωρών με τα μέτρα περιορισμού που πήρε η Ελλάδα και που εφαρμόζονται από τους πολίτες.

Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες της χώρας

Η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε εμπιστοσύνη και άκουσε τις ανησυχίες των επιστημόνων της χώρας και μαζί κατάστρωσαν το πλάνο αναχαίτησης της πανδημίας, κάτι που άλλες χώρες δεν έπραξαν έχοντας στην πορεία καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο «άσσος στο μανίκι» για την Ελληνική κυβέρνηση είναι ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας. Είναι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και επωμίζεται το βάρος της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά τα νέα κρούσματα αλλά και τον αριθμό των νεκρών στη χώρα.


Στο πρόσωπο του διαδραματίζεται η αγωνία κάθε Έλληνα πολίτη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αλλά και η αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βγουν νικητές από αυτόν το πόλεμο. Ο «Στρατηγός» όπως χαρακτηρίζεται από πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης καθηλώνει τους Έλληνες στους δέκτες τους κάθε απόγευμα και με σεβασμό αλλά και χωρίς πανικό, προσπαθεί  μέσω της επιστημονικής του ιδιότητας να ευαισθητοποιήσει και τους λιγοστούς που απέμειναν να παραβιάζουν τα μέτρα.


Μέχρι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετρά 2114 κρούσματα και 98 νεκρούς. Η στρατηγική που εφάρμοσε αποδίδει, κάτι που εκθειάζεται με την πρώτη ευκαιρία από ξένους διπλωμάτες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο Ελληνικός λαός δείχνει πως ξέρει να πολεμά και τους αόρατους εχθρούς.

Διαβάστε ακόμη: Ο ΠτΔ ενημερώνει τα κόμματα για οικονομία και σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Διαβάστε ακόμη: Πλοιάριο με μετανάστες φέρεται ότι βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μάλτας

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Κύπρο