«Είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης. Μια αποκλιμάκωση και στα βόρεια σύνορά μας -στον Έβρο- όπου αυτό το απελπισμένο πλήθος κατατρεγμένων ανθρώπων τους οποίους η Τουρκία ενθάρρυνε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί και να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Έβρο.
Αλλά το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα νησιά μας, όπου οφείλω να αναγνωρίσω, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά μας ήταν μηδενικές. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία όντως συμμορφώνεται με μια πολύ σημαντική πτυχή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Αυτή η συνεργασία, όμως, μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης. Σίγουρα, όχι με όρους εκβιασμού και, σίγουρα, όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για την επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ευχαρίστησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας διότι φτάνει σε λίγες ώρες στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για το μεταναστευτικό. «Το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία μας διαθέσατε, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο την οποία οργανώνει η Τουρκία.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο, όχι μόνο, η ελληνική σημαία αλλά και η αυστριακή, η κυπριακή και σε λίγο σημαίες πολλών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που προσφέρθηκαν σε αυτή τη δύσκολη κρίση να συνδράμουν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, επιχειρησιακά με μέσα, με ανθρώπους αλλά και με χρήματα, την πατρίδα μου η οποία αναγκάστηκε να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή» είπε και συμπλήρωσε ότι όπως είπε και η πρόεδρος της Επιτροπής η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, «ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την «ασπίδα» της Ευρώπης και ο λαός μου αναγνωρίζει την συμπαράστασή της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων».
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διμερής μας σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ενισχυθούν, ακόμα περισσότερο, χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στην πατρίδα μου τους τελευταίους οκτώ μήνες για να καταστεί ξανά η Ελλάδα μία χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το Μάιο θα συναντηθούν στην πατρίδα μας 30 μεγάλες επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες σε ένα οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις, στην "πράσινη ενέργεια", στον τουρισμό, στις μεταφορές, στο εμπόριο, ειδικά στον τουρισμό. Νομίζω, ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί και να είναι και απολύτως συμπληρωματικά».