Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» μίλησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, μετά από τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και την αναδίπλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε στην αποχώρηση των ΜΑΤ. Ο κ. Μπουγδάνος ανέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας στην διόγκωση του προβλήματος, μέσα από τα βιώματα του λαού των νησιών, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια.

 

Ήδη, δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν από Χίο και Λέσβο όλες οι δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με όλα τα μηχανήματα του Στρατού. Ο κ. Μπουγδάνος κληθείς να εξηγήσει τι είναι αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων, είπε πως εδώ και πέντε χρόνια έχουν δοκιμαστεί με κάθε τρόπο από το μεταναστευτικό πρόβλημα, αφού τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «έχουν πάρει το φορτίο» και της Ευρώπης και της Ελλάδας «και οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, έχει αλλάξει η ζωή τους, η ασφάλειά τους, η καθημερινότητά τους».

Για τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, το θέμα έχει αγγίξει πλέον τα όρια της εθνικής ασφάλειας. Όπως ανέφερε στο «Σίγμα»: «Η δημιουργία δομών στα νησιά μας, τα νησιά τα οποία είναι μια αγκαλιά με την Τουρκία, και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τον γείτονα, ο οποίος συνέχεια έχει επεκτατικές βλέψεις. Αποτελεί εθνικό θέμα, είναι μείζον εθνικός κίνδυνος η δημιουργία δομών οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 15 και 20 χιλιάδες ανθρώπους. Αυτή την στιγμή στην Χίο είναι περισσότεροι από 8 χιλιάδες, στην Μυτιλήνη είναι περισσότεροι από 28 χιλιάδες, και στην Σάμο είναι περίπου το 45% του πληθυσμού.»

Ο κ. Μπουγδάνος ανέφερε ότι «η δημιουργία τέτοιων δομών σε συνδυασμό με τον μη-έλεγχο των ροών, μιας και ο Ερντογάν έχει την δυνατότητα ανα πάσα στιγμή να στείλει όσους θέλει, όπου θέλει» μαζί με «τις μη-επιστροφές σε αυτούς που έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου στην Τουρκία», κάτι που η κυβέρνηση δήλωσε την αδυναμία της να τους επιστρέψει. Αντίστοιχα, «η μη-προώθηση αυτών που έχουν γίνει αποδεχτές οι αιτήσεις ασύλου δημιουργεί την βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα οι 8 χιλιάδες που έχουμε στην Χίο, λαμβάνοντας υπόψη πως χίλιοι με 2 χιλιάδες, περίπου, έρχονται τον μήνα», υπολογίζεται πως σε 5-6 μήνες υπολογίζουν διπλασιασμό και τριπλασιασμό, πράγμα που θα γίνει στα άλλα νησιά.

Τα πιο πάνω, εξηγεί ο Ελλαδίτης Αντιπεριφερειάρχης, σημαίνουν την «δημιουργία προϋποθέσεων μόνιμης εγκατάστασης αφού δεν μπορείς να τους επιστρέψεις, που σημαίνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που δημιουργούνε για να γίνει μια γκρίζα ζώνη, να γίνει μια μειονότητα και απ’ εκεί και πέρα καταλαβαίνετε τα προβλήματα τα εθνικά τα οποία προκύπτουν».

Ο ντόπιος πληθυσμός της Χίου είναι 53 χιλιάδες και Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως η αναλογία βρίσκεται στο 20%, στην Μυτιλήνη στο 28% με 30% και στην Σάμο στο 45%. «Έχουν ξεπεράσει τα όριά τους οι κάτοικοι», υπογράμμισε και τόνισε πως το γεγονός πως η Τουρκία «αγκαλιάζει» τα νησιά και πρέπει οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται «στην δεύτερη γραμμή» και «όχι στην γραμμή άμυνας».

Τα πιο πάνω, καθιστούν τον εθνικό λόγο «ύψιστο σοβαρό και γι’ αυτό εμείς, επειδή ελευθερωθήκαμε το 1912, θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι».

Εκφράζοντας την λαϊκή ανησυχία, ο κ. Μπουγδάνος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία, δημιουργούν «ένα κλίμα το οποίο δεν είναι καλό».

«Αντιλαμβάνεστε», συνέχισε, «όταν υπάρχει ένας τέτοιος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι θρησκευτικά και πολιτισμικά δεν είναι συγγενείς με εμάς, είναι απέναντι με την γείτονα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας ανισορροπίας και μιας αστάθειας, ανά πάσα ώρα και στιγμή, που εσείς έχετε πολύ καλά εικόνα, τι μπορεί και πως μπορεί να αντιδράσει ο γείτονας».

Μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ και την αναδίπλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου θεωρεί πως αυτό αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί μια «βιώσιμη εθνικά λύση» στο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό πρόβλημα των νησιών και της δημιουργίας των δομών και να δοθεί μια λύση εγκατάστασης στην δεύτερη γραμμή, στο εσωτερικό. 

Και στην Κύπρο, το ζήτημα των αριθμών των μεταναστών έχει αυξηθεί δραματικά, όπως ανέδειξε η «Σημερινή». Πρόσφατα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε ανοιχτά για διοχέτευση μεταναστών μέσα από τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, με σκοπό την δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου είναι ενήμερες για αυτή τη πρακτική της Τουρκίας. 

Κάνοντας λόγο για «μια νέα διάσταση» στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατόπιν της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα «περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν –όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού– και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού – ειδικά εκεί».