Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒΒ από ΒΒΒ-, με τις προοπτικές σταθερές από θετικές.
Ο S&P είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τον Απρίλιο του 2024 είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της.
Είναι ο τρίτος από τους πέντε αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης - μετά τον Scope και τον DBRS - ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
O οίκος αναφέρει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της αταλάντευτης δημοσιονομικής πειθαρχίας της.
Ειδικότερα σημειώνει ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, στα περισσότερα σενάρια, η Ελλάδα θα δει περαιτέρω σταθερή μείωση του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ- στο κεντρικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι ο δείκτης αυτός θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σημειώνει.
Η ταμειακή θέση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) παρέχει στην Ελλάδα ένα πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας, το οποίο εκτιμάται στο 15% του ΑΕΠ και καλύπτει σχεδόν τρία χρόνια από τις επερχόμενες λήξεις χρέους. «Ως εκ τούτου, αυξήσαμε την πιστοληπτική μας αξιολόγηση για την Ελλάδα σε «BBB/A-2» από «BBB-/A-3» με σταθερές προοπτικές, σημειώνει ο οίκος.
Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2024. «Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2024, που ισοδυναμεί με γενικό πλεόνασμα (αφού ληφθούν υπόψη και οι δαπάνες για τόκους) 0,5% του ΑΕΠ», αναφέρει, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο του 2,1% του ΑΕΠ. «Αποδίδουμε μέρος της υπεραπόδοσης στην υποεκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων, η οποία είναι πιθανό να αντιστραφεί το 2025. Ωστόσο, η υπεραπόδοση στις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης στήριξε και πάλι την υπέρβαση και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την αύξηση των εσόδων φέτος».
Ο οίκος αναφέρει ακόμη οτι η οικονομία της Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης. «Προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% την περίοδο 2025-2028», αναφέρει.
Δεδομένων των περιορισμένων άμεσων συνδέσεων, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αλλαγές στους δασμούς των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι συγκρατημένος. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας που συνδέεται με το NextGenEU κατά την περίοδο 2025-2026 θα προσφέρει σημαντική ώθηση, αναφέρει επίσης.
Σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει την οικονομική πορεία πιο βιώσιμη, αλλά οι στενότητες σε τομείς όπως η δικαιοσύνη εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, σημειώνει ο S&P.
Πηγή: ΚΥΠΕ