Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Ελλάδας ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, παρουσιάζοντας και τον σχετικό χάρτη. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για πρώτη φορά η Ελλάδα ορίζει επίσημα τους κανόνες διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου της.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη , έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει χάρτη αναγνωρίζοντας πλήρως την επήρεια όλων των ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτη τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), στοχεύοντας σε μια ολιστική προσέγγιση για την οργάνωση των θαλάσσιων ζωνών. Το σχέδιο συνδυάζει διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, ώστε να εξυπηρετεί στόχους όπως:

η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,
η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των υποβρύχιων αρχαιοτήτων,
η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών,
η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων,
η ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας και
η προώθηση διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος.
Η στρατηγική δίνει επίσης έμφαση στη συνεργασία και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τη δημιουργία περιφερειακών Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/89/ΕΕ και ασκεί τα δικαιώματά της όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, θέτοντας για πρώτη φορά σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρήσης και προστασίας του θαλάσσιου χώρου της.

Ακολουθεί ολόκληρη ανακοίνωση

«Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ήξερε ο Χριστοδουλίδης 

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ανακοίνωση της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θα σχολιάζω τις εφημερίδες, ειδικά τον τουρκικό Τύπο που εσκεμμένα πολλές φορές επιλέγει να παρουσιάσει συγκεκριμένες εξελίξεις με τρόπο που εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας. Από κει και πέρα, ήμουν γνώστης της απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης και θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.