Η Ελλάδα, δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στα ΗΕ, Πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη, αναγνώρισε την "ανεκτίμητη συμβολή" τη, ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) "στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και στην αποκλιμάκωση εντάσεων στην ουδέτερη ζώνη".
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε τη Δευτέρα με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στις εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού και στην αναγκαιότητα αξιοποίησης τεχνολογικών καινοτομιών για την παρακολούθηση των καταστάσεων εκεχειρίας.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Σέκερης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους κυανόκρανους που υπηρετούν «υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες» και τίμησε τη μνήμη όσων «έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος».
Καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις και εχθρικές πράξεις εναντίον ειρηνευτικών αποστολών» και αναφέρθηκε στο Σύμφωνο για το Μέλλον, το οποίο δεσμεύει τα κράτη «να προσαρμόσουν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στις νέες προκλήσεις και πραγματικότητες», ενώ χαρακτήρισε την επικείμενη Υπουργική Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Βερολίνο ως «κρίσιμο βήμα».
Τόνισε ότι ο ρόλος των κρατών υποδοχής, τoυ τοπικού πληθυσμού και των συγκρουόμενων μερών είναι καθοριστικός για την αποτελεσματική παρακολούθηση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Για τη UNIFIL, υπογράμμισε ότι «έχει διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην παρακολούθηση της παύσης των εχθροπραξιών», και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά με «άριστα καταρτισμένο και ισορροπημένο ως προς το φύλο προσωπικό».
Αναφερόμενος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ χαιρέτισε την ομόφωνη ανανέωση της εντολής της Αποστολής και αναγνώρισε την «ανεκτίμητη συμβολή της στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και στην αποκλιμάκωση εντάσεων στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου".
“Μια άλλη αποστολή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μου είναι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για 12 μήνες. Με το ψήφισμα αυτό, το Συμβούλιο εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή του στην Αποστολή που διαδραματίζει ανεκτίμητο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο. Η διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα για την τελική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας,” τόνισε ο κ. Σέκερης.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ως χώρα που συνεισφέρει στρατεύματα, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να διασφαλίσει ότι «η παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός παραμένει στον πυρήνα των εντολών των ειρηνευτικών επιχειρήσεων», πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στον Χάρτη του ΟΗΕ, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επίσης, η Ελλάδα αναγνώρισε ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας και τη μείωση των κινδύνων για το προσωπικό — ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στην άτυπη συνάντηση τύπου του Συμβουλίου Ασφάλειας με θέμα την «Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», που διοργανώθηκε από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Δημοκρατία της Κορέας την περασμένη Παρασκευή.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά υπογράμμισε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης εκεχειρίας δεν επαρκούν πλέον, προτείνοντας την ενσωμάτωση τεχνολογιών άμεσης παρατήρησης για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ειρηνευτικών αποστολών.
Ο κ. Λακρουά υπενθύμισε ότι «η ουσία της ειρηνευτικής επιχείρησης είναι η αμερόληπτη παρατήρηση, η λεπτομερής αναφορά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης».
Η τεχνολογία παίζει κρίσιμο ρόλο, ανέφερε, καθώς «επιτρέπει την παρακολούθηση ευρείας κλίμακας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ξεπερνώντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών μεθόδων».
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πλατφόρμα Unite Aware έχει αλλάξει τον τρόπο παρακολούθησης ζωνών όπως η νεκρή ζώνη στην Κύπρο.
“Η πλατφόρμα Unite Aware, για παράδειγμα, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε κρίσιμες ζώνες. Στην Κύπρο, η ειρηνευτική αποστολή έχει αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο για την παρακολούθηση της νεκρής ζώνης και για τη μετάβαση σε προληπτική και βασισμένη σε δεδομένα λήψη αποφάσεων” σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση της ειρηνευτικής επιχείρησης των ΗΕ στον Λίβανο ( UNIFIL), η οποία έχει υιοθετήσει «νέα στάση ανταπόκρισης» μετά την παύση των εχθροπραξιών στις 27 Νοεμβρίου, καθώς και στη MONUSCO, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εφόσον το αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως είπε.
Ο κ. Λακρουά τόνισε ότι «η επιτυχία κάθε εκεχειρίας εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των μερών» και πως «η ειρηνευτική επιχείρηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική βούληση».
Κατά τη συνεδρίαση, η Κίνα επανέλαβε τη δέσμευσή της στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, τονίζοντας τη σημασία της προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η Γαλλία υποστήριξε την ανάγκη οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις να εξελίσσονται ανάλογα με τις αυξανόμενες συγκρούσεις και τις νέες προκλήσεις.
Η εν λόγω συνεδρίαση του λειτούργησε ως προπαρασκευαστική για τη Διάσκεψη Υπουργών Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο τον Μάιο του 2025, με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την ενίσχυση της διεθνούς ειρηνευτικής δράσης.