Η απουσία της Τουρκίας από μία ακόμη συνάντηση κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκε ως «ηχηρή απουσία» από τον τουρκικό τύπο.
Η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ καταγγέλλει την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει στο Παρίσι σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Λιβάνου Michel Avn και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, υποστηρίζοντας ότι «το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές συνέπεσαν με τα σχέδια του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron να διερευνήσει νέα κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, κεντρίζει την προσοχή και στρέφεται κατά της Τουρκίας».
Αντίβαρο στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Η επικαιρότητα για την Ανατολική Μεσόγειο είναι έντονη και βασικό θέμα της συνόδου ήταν η ενέργεια και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα, ισχυριζόμενη στη συνέχεια ότι η αλληλοεπικάλυψη των περιοχών ενδιαφέροντος Ελλάδας, Chevron και Exxon Mobil με τα τουρκολιβυκά σχέδια δημιουργεί μία νέα γεωπολιτική συνθήκη.
«Η ταυτόχρονη παρουσία της Chevron και της Exxon Mobil σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές θεωρείται ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά της συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας. Όπως αναφέρεται, τα δύο θαλάσσια τεμάχια που διεκδικεί η εταιρεία στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης έρχονται σε σύγκρουση με την περιοχή που διεκδικεί η Λιβύη. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία, προκειμένου να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις», αναφέρεται, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις αυτές «αντίβαρο» στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
«Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών θα περάσει σε νέα διάσταση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επενδύσεις αυτές ενθαρρύνονται για να ενισχύσουν τα χαρτιά της Ελλάδας έναντι της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η ταυτόχρονη παρουσία της Chevron και της Exxon Mobil σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές θεωρείται ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά της συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας», εκτιμά η τουρκική αρθρογραφία.
Η Αθήνα, σύμφωνα με την Αϊντινλίκ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να προσεγγίσει τη Λιβύη και να αναδιαμορφώσει το τοπίο των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δραστηριοποίηση των αμερικανικών εταιρειών ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση.
«Εδώ και καιρό η Αθήνα προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των συνόρων τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι η έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή από αμερικανικές εταιρείες θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.
Χριστοδουλίδης: Δεν είναι εφικτή λύση χωρίς την Τουρκία
Η εφημερίδα επισημαίνει και την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στη σύνοδο, ο οποίος τόνισε τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαλόγου που θα περιλαμβάνει και την Τουρκία.
«Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως η αρχή μιας νέας διαδικασίας διαλόγου για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, ΤΔΒΚ και της Ε/Κ ΔΝΚ. Υποστηρίχθηκε ότι η τριμερής επαφή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο διπλωματικό έδαφος στην περιοχή, ιδιαίτερα καθώς οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό κατά καιρούς κλιμακώνονται μεταξύ των μερών», σχολιάζει η Αϊντινλίκ, που βλέπει μεν «αποκλεισμό» της Τουρκίας από τη μία, αλλά και αλλαγή προσέγγισης από τον Κύπριο πρόεδρο.