Τον κώδωνα του κινδύνου για έναν "αθόρυβο εποικισμό" μέσω της αγοράς ελληνικής γης και κατοικιών σε παραμεθόριες περιοχές κρούουν τοπικοί άρχοντες, βουλευτές και υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς καταγράφεται έντονη κινητικότητα από αλλοδαπούς αγοραστές – κυρίως τουρκικής και βουλγαρικής καταγωγής – σε στρατηγικά ευαίσθητες ζώνες.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα, κατοικίες και οικόπεδα πωλούνται μαζικά σε τιμές που ξεκινούν από 5.000 ευρώ, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις να καταγράφονται στη Θράκη, τον Έβρο, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο χωριό Ξυλαγανή Ροδόπης, για παράδειγμα, πουλήθηκαν πρόσφατα 14 σπίτια σε τιμές 12.000-15.000 ευρώ, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται σε άλλους ακριτικούς οικισμούς, όπως οι Ασώματοι, ο Ίμερος, οι Προσκυνητές και το Φανάρι.

Χαλαρό το νομικό πλαίσιο από το 2011

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το 2011, όταν με κυβερνητική απόφαση του ΠΑΣΟΚ αφαιρέθηκαν οι περιορισμοί ως προς την ιθαγένεια των επενδυτών που αποκτούν ακίνητα σε παραμεθόριες περιοχές. Πλέον, το μοναδικό κριτήριο είναι η έδρα της εταιρείας-αγοραστή, γεγονός που επιτρέπει σε υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτούν γη μέσω εταιρειών με ευρωπαϊκή έδρα, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο.

Η ΕΥΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι εξαγορές εμφανίζουν «επιθετικά» χαρακτηριστικά, με επίκεντρο περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Αγορές από συνταξιούχους και εταιρείες του εξωτερικού

Το προφίλ των αγοραστών ποικίλλει: από συνταξιούχους μουσουλμάνους με ευρωπαϊκή ιθαγένεια που εγκαθίστανται στη Θράκη για «φιλελεύθερη διαβίωση», μέχρι τουρκικά κεφάλαια που επενδύουν σε τουριστικά και οικιστικά ακίνητα σε Λέρο, Πάτμο, Κω, Ρόδο και Λέσβο.

Στη Λέρο, η τιμή ανά στρέμμα έχει εκτοξευθεί από 600 ευρώ το 2016 στις 3.000 ευρώ σήμερα, ενώ στο Πλωμάρι και τη Μυτιλήνη καταγράφονται εξαγορές ακινήτων με «βλέμμα» προς τα τουρκικά παράλια από εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία ή την Κύπρο.

 Βουλευτές ζητούν παρέμβαση – Δήμαρχοι προειδοποιούν

Έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με κοινή ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, ζήτησαν άμεση χαρτογράφηση των εξαγορών και αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, κάνοντας λόγο για «εκτίναξη των επιθετικών αγορών». Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μιλώντας σε συνέδριο στην Κομοτηνή, έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης του πληθυσμιακού χαρακτήρα της περιοχής.

 Golden Visa και τουρκικό ενδιαφέρον

Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος Golden Visa, καταγράφεται αυξημένο τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Τουρκία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των εθνικοτήτων που λαμβάνουν άδειες διαμονής στην Ελλάδα ως επενδυτές. Μόνο την τελευταία τετραετία, έχουν εκδοθεί 2.666 άδειες σε Τούρκους υπηκόους, ενώ χιλιάδες ακόμη αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η εικόνα αυτή εντείνει την ανησυχία τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν έναν συνδυασμό εσωτερικής δημογραφικής κατάρρευσης και εξωτερικής πληθυσμιακής διείσδυσης, με αποτέλεσμα να ακούγονται ολοένα και περισσότερο φωνές για άμεση θεσμική παρέμβαση πριν να είναι αργά.