Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με 157 ψήφους.
Από την ψηφοφορία είχαν εκ των προτέρων αναγγείλει ότι θα απέχουν, τόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι Σπαρτιάτες.
Η ψηφοφορία διεξήχθη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού και κυρίως της έλλειψης οποιασδήποτε πειστικής εναλλακτικής πρότασης».
Την πρόταση δυσπιστίας είχαν υπογράψει συνολικά 85 βουλευτές - 33 από το ΠΑΣΟΚ, 26 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 11 από τη Νέα Αριστερά, έξι από την Πλεύση Ελευθερίας, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές-προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι Ευ. Αποστολάκης, Ιω. Σαρακιώτης και Μπ. Μπαράν.
Ένταση στα θεωρεία της Βουλής
Ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άγνωστοι που βρίσκονταν στα θεωρεία πέταξαν τρικάκια.
Ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, νέοι, μέλη της Νέας Αριστεράς που βρίσκονταν στα θεωρεία, πέταξαν τρικάκια.
Την απομάκρυνση της ομάδας νέων ζήτησε από τη φρουρά του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Το επεισόδιο συνέβη κατά την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Οι νέοι ακούστηκαν να φωνάζουν "είστε ένοχος" και στα τρικάκια που πέταξαν αναγράφονταν οι λέξεις "φύγετε τώρα" πάνω από τα πρόσωπα των κκ Χρ. Τριαντόπουλου, Κ. Μητσοτάκη και Κ. Αχ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός, που βρισκόταν ήδη στο βήμα, σχολίασε: «Συμβαίνουν αυτά κε πρόεδρε (της Βουλής)» [. . .] Λίγος ακτιβισμός στο κοινοβούλιο δεν θα διαταράξει την ομαλή ροή της συζήτησης».
Λίγα λεπτά αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, σύμφωνα με την οποία «στον αγώνα ενάντια στη συγκάλυψη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και αυτό έκαναν μέσα στο κοινοβούλιο. Φοιτητές μεταξύ των οποίων μέλη της Νέας Αριστεράς προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας μεταδίδοντας το αίτημα των μεγάλων συγκεντρώσεων: να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Χαιρετίζουμε τη θαρραλέα τους πρωτοβουλία. Οξυγόνο παντού!».
Με νεότερη ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά καταγγέλλει την προσαγωγή των μελών της Νέας Αριστεράς και ζητάει άμεση απελευθέρωση τους.
"Η τρομοκρατία και η καταστολή των ειρηνικών διαμαρτυριών δεν θα κάμψει το κοινωνικό αίτημα να πέσει το καθεστώς Μητσοτάκη.
Μόνοι ένοχοι οι εντολείς και οι εκτελεστές της συγκάλυψης."
Χιλιάδες στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Ελλάδας, επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κατά χιλιάδες συμμετείχαν για ακόμα μία μέρα οι διαδηλωτές στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά συνδικάτα και άλλοι οργανωμένοι φορείς συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική βουλή στην Αθήνα από το απόγευμα. Η συγκέντρωση εξελισσόταν ειρηνικά, όμως περίπου στις 22:00 ξέσπασαν επεισόδια, όταν ομάδα κουκουλοφόρων έριξε μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, δίπλα από το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολούθησαν συγκρούσεις των κουκουλοφόρων με τους αστυνομικούς, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ενώ χρησιμοποιήθηκε και το υδροβόλο όχημα «Αίαντας».
Νωρίτερα, επεισόδια είχαν σημειωθεί και στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα τους επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα και ακολούθησε ρίψη μολότοφ στο οδόστρωμα και πετροπόλεμος, με τις αστυνομικές δυνάμεις, που παρενέβησαν με αποτέλεσμα να κοπεί η πορεία διαμαρτυρίας στα δύο.
Διαβάστε επίσης:
Επεισόδια σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη μετά τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη(vid)
Μητέρα θύματος: «Ο Γιώργος δεν έμαθε για το 10, κάτι τον σταμάτησε στα Τέμπη»