Σαντορίνη και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συνιστά μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε και ρήγματα αλλά και ηφαιστειακή δραστηριότητα». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Στυλιανός Λόζιος, σε συνέντευξή του στο Liberal και προσθέτει: «Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι που μας τρομάζει λιγάκι. Είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση».
Διαβάστε επίσης: Το αδιαχώρητο στο λιμάνι–Νέος σεισμός 4,9 τα ξημερώματα
Ο κ. Λόζιος μιλά, επίσης, για τα σενάρια που εξετάζονται από τους σεισμολόγους, επισημαίνοντας πως η σεισμική δραστηριότητα που τώρα καταγράφεται «μπορεί να ''σβήσει'' σταδιακά -που είναι το πιθανότερο -ή να δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό λίγο πάνω από τα 5 Ρίχτερ που θα μας ''τρομάξει''». Υπογραμμίζει δε, πως «κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα έχουμε κάτι πιο έντονο που θα σχετίζεται και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Συνέντευξη στη Δέσποινα Ιωαννίδου
Για ποιο λόγο υπάρχει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και πού αυτή εντοπίζεται σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα;
Η ανησυχία πάντα υπάρχει διότι δυστυχώς όταν παραμορφώνεται η λιθόσφαιρα και σπάει δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα κάποια πράγματα. Έχει τόσες ανομοιογένειες και ιδιαιτερότητες και αυτό πάντα δημιουργεί ένα ερωτηματικό.
Βέβαια, με τα χρόνια αυξάνεται η εμπειρία, ενώ έχουμε χωρίσει τις περιοχές σε κάποιες μη «επικίνδυνες» να δώσουν φαινόμενα και κάποιες άλλες οι οποίες μπορούν να δώσουν επικίνδυνα φαινόμενα. Η Σαντορίνη και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συνιστά μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε και ρήγματα αλλά και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι που μας τρομάζει λιγάκι. Είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση. Αυτοί οι πάρα πολλοί σεισμοί των οποίων το μέγεθος σιγά σιγά αυξάνεται μας κάνει να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα.
Δυστυχώς, τα χαρακτηριστικά αυτών των σεισμών δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Δεν μας δίνουν, δηλαδή, να καταλάβουμε εάν πρόκειται για σεισμούς που προέρχονται από τα γνωστά ρήγματα ή έχουν να κάνουν με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δηλαδή αν ανεβαίνει το μάγμα επάνω και δημιουργεί σπασίματα και αυτά με τη σειρά τους δίνουν αυτούς τους σεισμούς.
Άρα ο φόβος για ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι υπαρκτός;
Κοιτάξτε, δεν το αποκλείουμε και αυτό. Δηλαδή, παρότι υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά ρήγματος που εκτείνεται χονδρικά από την Καλδέρα και πηγαίνει μέχρι την Αμοργό, τα πράγματα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθεί το φαινόμενο ομαλά, με μικρή αύξηση των μεγεθών και να τελειώσει η ιστορία εκεί.
Υπάρχει, όμως, έστω και μια μικρή πιθανότητα να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου;
Ακριβώς, όπως το είπατε, μια μικρή πιθανότητα. Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει ότι δεν θα έχουμε κάτι πιο έντονο. Κάτι που να σχετίζεται και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το φαινόμενο παρακολουθείται και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Υποθέτω ότι σε μερικές μέρες θα δείξει. Γιατί εκεί που πάνε να χαμηλώσουν λίγο τα μεγέθη ξανανεβαίνουν για λίγο.
Υπάρχει ο φόβος να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή;
Όχι, δεν συζητάμε για τέτοιες περιπτώσεις, γιατί τα μεγέθη των σεισμών είναι τέτοια που δεν δικαιολογούν μια τέτοια εξέλιξη. Μας παραξενεύει λίγο η κατανομή των επικέντρων, αλλά και οι πάρα πολλοί σεισμοί. Εγώ στην καριέρα μου δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο φαινόμενο. Τόσο πολλοί σεισμοί έστω και μικρού μεγέθους, είναι κάτι εντυπωσιακό. Πάντως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παράξενες στη σεισμικότητα και στα ενεργά ρήγματα που πάνε «πακετάκι» μαζί, τα οποία καταγράφονται και αυτά. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο. Υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα δοθεί συνέχεια με κάτι μεγαλύτερο.
Επομένως υπάρχουν τρία σενάρια: Να εξασθενίσει η σεισμική δραστηριότητα ή να έχουμε σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους ή να έχουμε ισχυρότερους σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα…
Ναι, σε γενικές γραμμές είναι όπως το είπατε. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να «σβήσει» σταδιακά – που είναι το πιθανότερο – ή να δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό λίγο πάνω από τα 5 ρίχτερ που θα μας «τρομάξει» αν μπορώ να το πω έτσι. Από εκεί και πέρα η Επιτροπή εξετάζει τα δεδομένα και μπορεί να έχει πιο πολλά στοιχεία στα χέρια της από ό,τι έχουμε εμείς γιατί αυτά τα στοιχεία χρειάζονται. Αν δεν τα έχουμε ακόμα, δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω.
Η συγκεκριμένη περιοχή, πάντως, έχει… προϊστορία, καθώς στο παρελθόν έχει δώσει σεισμό 7,3 Ρίχτερ. Αυτή η παράμετρος σας προβληματίζει;
Αυτό είναι με τον σεισμό της Αμοργού το 1956. Να φανταστείτε, όμως, ότι και εκείνη την περίοδο όλη αυτή η περιοχή της Αττικοκυκλαδικής ζώνης με τα πετρώματα ήταν σεισμική. Τελικά, αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα.
Πάντως, για να πάμε σε μεγάλο μέγεθος το ρήγμα πρέπει να είναι τεκτονικό και δεν συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειότητα.
Το ρήγμα της Αμοργού, ωστόσο, ήταν άλλου προσανατολισμού, είχε άλλη διεύθυνση: ήταν βορειοδυτικό αντί να είναι βορειοανατολικό. Οπότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι σχετίζονται σχετικά άμεσα οι δύο περιπτώσεις. Σας το ξαναλέω, είναι τόσο ιδιαίτερες οι ανωμαλίες που έχουν τα πετρώματα της λιθόσφαιρας που δεν έχουν τα ίδια μηχανικά χαρακτηριστικά τα οποία επίσης δεν τα ξέρουμε. Και δεν μπορούμε να τα μάθουμε κιόλας. Και ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να μάθουμε 100% την αλήθεια. Και φυσικά, πάντα υπάρχουν γεγονότα που μας εκπλήσσουν, όπως πάντα θα υπάρχουν γεγονότα που μας τρομάζουν – όπως τώρα – και τα οποία τελικά εξελίσσονται μια χαρά.
Πώς αξιολογείτε τα αντανακλαστικά της πολιτείας;
Προφανώς προχωρούν με το δόγμα «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά». Ακόμα και υπερβολικό να φαίνεται, ακολουθούν το σχετικό πρωτόκολλο που υπάρχει για τον σεισμικό κίνδυνο. Ας πάνε και αδίκως τα πρωτόκολλα αρκεί να μη γίνει τίποτα…
Πηγή: Liberal.gr
(Η φωτογραφία είναι προϊόν ΑΙ)