Από την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως ναυτική βάση μέχρι την εξοπλιστική υποστήριξη της Κύπρου, η στρατηγική αναδιάταξη της περιοχής εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις μελλοντικές ισορροπίες ασφαλείας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Οι Τούρκοι, θεωρώντας εαυτούς παραδοσιακούς φύλακες ή ηγέτες της περιοχής, βλέπουν αυτές τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία, καθώς οι νέες στρατιωτικές επενδύσεις ενισχύουν το αμερικανικό βάρος σε χώρες αντίπαλες της Τουρκίας.

«Μετά τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αυξάνουν τώρα τη στρατιωτική τους συνεργασία, εξοπλίζοντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με βαρύ οπλισμό. Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να έχει προτείνει στην Αθήνα να αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα πολεμικά πλοία», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για νέο σενάριο, που επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες ασφαλείας στην περιοχή.

«Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, όπλα και πυρομαχικά εκφορτώθηκαν από το αμερικανικό πλοίο που αγκυροβόλησε στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ "Steadfast Dart 2025". Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού αποστέλλεται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή έχει φτάσει σε αξιοσημείωτα επίπεδα.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όχι μόνο την Αλεξανδρούπολη αλλά και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου ως στρατιωτικά κέντρα εφοδιασμού. Τις τελευταίες ημέρες, αεροπλάνα που μεταφέρουν στρατεύματα προσγειώνονται και απογειώνονται στα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ενώ νέα στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα έχουν σταλεί στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ενώ το "Steadfast Dart 2025", μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, φιλοξενείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η υλικοτεχνική υποστήριξη που αναλαμβάνει η Ελλάδα τραβάει την προσοχή. Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και η συσσώρευσή τους στα τουρκικά σύνορα έχει οδηγήσει στο να συζητηθούν εκ νέου οι ισορροπίες ασφαλείας στην περιοχή», αναφέρει η Τουρκιγέ, δείχνοντας το πόσο στενά παρακολουθεί η Τουρκία την κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Κύπρος: Η νέα αμυντική εποχή του νησιού

Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατιωτικών επενδύσεων των ΗΠΑ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα στην Τουρκία σχετικά με το μέλλον της περιφερειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας T24, Χασάν Γκογκούς, η κινητικότητα μεταξύ βορρά και νότου στην Κύπρο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 140 εκατομμύρια διελεύσεις από τα εννέα σημεία διέλευσης του νησιού. Η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές ηγεσίες που περιορίζονται σε συμβολικές κινήσεις.

Η επόμενη φάση, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, θα μπορούσε να είναι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, θέμα που ήδη συζητείται στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια στάση θα υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν αποφασίσει να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, έπαιξε κομβικό ρόλο στην άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταδιακή αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο νησί.