Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες που έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.
Μέσα στη νύχτα κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις με τη μία μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – που σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Ενώ στις 04:35, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε ακόμη μία μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα για προληπτικούς λόγους. Επί τόπου μεταβαίνουν επιπλέον και κλιμάκια διασωστών και γιατρών, συνοδευόμενα από ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτήρια
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κ. Συνολάκης, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων».
Στη Σαντορίνη, που έχει αρκετά παλιά κτήρια, τα σχολεία προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Τα ίδια θα ισχύσουν για την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη, καθώς η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.
Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση δύο επιστημονικών επιτροπών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και άλλων αρμόδιων φορέων.
Προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες:
Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
Αποφυγή προσέγγισης εγκαταλελειμμένων κτηρίων
Αποφυγή πρόσβασης στα λιμάνια: Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών
Τη Δευτέρα 3/2 τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews, τονίζοντας: «Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης. Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου».
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και 2 ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων καθώς και ομάδα χειριστών drones αλλά και εναέριοι διασώστες.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στη Σαντορίνη, ενώ προληπτικά έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα.
Β. Κικίλιας: Τα μέτρα είναι προληπτικά – Υπάρχει εγρήγορση
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική τους ομάδα. «Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά», τόνισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και ως προς όλους, καθότι, όπως είπε συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά», επισήμανε και σημείωσε ότι υπάρχει εγρήγορση και οργάνωση στο πεδίο.
«Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως», είπε και υπογράμμισε: «Επειδή υπάρχει επιτροπή, και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα».
Σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στο νησί – Εγκατάσταση σκηνών για τη διαμονή των στελεχών της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ
Η ζωή στο νησί της Σαντορίνης συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς. Οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι, τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με μεγάλη συχνότητα, ενώ οι καφετέριες είναι γεμάτες. Οι κάτοικοι ανέφεραν στο ΕΡΤNews ότι δεν ανησυχούν, καθώς είναι συνηθισμένοι στις σεισμικές δονήσεις, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί σε περίπτωση ισχυρότερων δονήσεων.
Οι σκηνές έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Σαντορίνης για να διαμείνουν οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, το οποίο συμβαίνει με βάση το πρωτόκολλο. Δεν είναι για να μείνει ο κόσμος σε περίπτωση που γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός.
Παράλληλα, ο δήμος ανακοίνωσε τα σημεία συγκέντρωσης στα οποία θα προσέλθει ο κόσμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ΕΡΤ