Μυστικές ιδιωτικές συναντήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποκαλύπτει το  Sky News.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φέτος

Η αποκάλυψη γίνεται καθώς ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σερ Κιρ Στάρμερ την Τρίτη - όπου αναμένεται να συζητήσουν για τα γλυπτά.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη το 2023 και πίστευε ότι η συλλογή θα πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Στάρμερ πιστεύεται ότι είναι πιο θετικός στην επιστροφή των γλυπτών από τον προκάτοχό του.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μέρος της ζωφόρου που κοσμούσε τον αρχαίο ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Αθήνα.

Ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα.

Ο λόρδος Έλγιν ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη μεταφορά των γλυπτών και τα πούλησε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1816 πριν τα μάρμαρα περάσουν στην κηδεμονία του Βρετανικού Μουσείου.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η άδεια δεν δόθηκε ποτέ, και η εκπρόσωπος Δρ. Ζεινέπ Μποζ υποστήριξε την Ελλάδα δημόσια τον Ιούνιο στη Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΕΠΑ).

Η Δρ. Μποζ, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης για το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, δήλωσε στο Sky News ότι έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το οθωμανικό αρχείο και ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το έντυπο της άδειας, γνωστό ως φιρμάνι.

«Δεν υπάρχει φιρμάνι, παρά μόνο ένα ιταλικό κείμενο που αναφέρεται ως μετάφραση του φιρμανιού, αλλά χωρίς το πρωτότυπο έγγραφο, δεν μπορούμε να το πιστοποιήσουμε», είπε.

«Παρά την εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, δεν έχει βρεθεί κανένα τέτοιο φιρμάνι. Είναι μάλιστα δύσκολο να αποκαλέσουμε το έγγραφο αυτό μετάφραση, όταν το πρωτότυπο δεν είναι διαθέσιμο».

Ο δρ Μάριο Τραμπούκο ντέλα Τορέτα, κλασικός αρχαιολόγος και μακροχρόνιος αγωνιστής για τη διατήρηση των μαρμάρων του Έλγιν στο Λονδίνο, διαφωνεί.

«Συνολικά, υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία για την άδεια από ό,τι θα υπάρξουν ποτέ για τη μυθοπλασία της «κλοπής» των μαρμάρων» τόνισε.

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε πια το πρωτότυπο δεν έχει καμία σημασία. Το πρωτότυπο, που είδε ο Τζον Γκολτ στην Αθήνα, καταστράφηκε από τους Έλληνες όταν έβαλαν φωτιά στα αρχεία του Βοηθού το 1821» υπογράμμισε.

Ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 εμποδίζει τη νόμιμη παραχώρηση θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού δηλώνει ότι «δεν σχεδιάζει να αλλάξει την υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική σχετικά με την επιστροφή» και ότι εναπόκειται στους διαχειριστές του μουσείου να αποφασίσουν.

Πηγή: CNN.gr