Νέα θητεία θα διεκδικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές που θα γίνουν το 2027, είπε στην εφ` όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό «Βενιζέλου».

 Ξεκαθάρισε ότι οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνουν τον Ιανουάριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για τον μέσο και κατώτατο μισθό στο τέλος της θητείας της.

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν μπαίνουν στο τραπέζι κυριαρχικά δικαιώματα και δεν δέχεται να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του.

Διαβάστε όσα δήλωσε για ελληνοτουρκικά και Σαμαρά

Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στα ελληνοτουρκικά. Κύριε Πρόεδρε, δέχεται κριτική η κυβέρνησή σας από τα δεξιά της ότι δεν έπρεπε να κάνει καθόλου διάλογο με την Τουρκία, ότι ο διάλογος αυτός είχε προκαθορισμένο αποτέλεσμα, ότι δηλαδή δεν θα έβγαζε τίποτα.

Θέλω να σας ρωτήσω σήμερα πού είμαστε, και μετά από μια τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, προκλητική, επιτρέψτε μου να πω, με αμφισβήτηση και πάλι εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αν αισθάνεστε ότι μπορεί να ήταν λάθος αυτή η ελληνοτουρκική προσέγγιση του τελευταίου διαστήματος ή όχι και γιατί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία, και μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, παρά το γεγονός ότι στο βασικό ζήτημα το οποίο έχουμε με την Τουρκία δεν έχει επέλθει καμία πραγματική σύγκλιση.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, κ. Χατζηνικολάου, ότι δεν μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και για άλλα ζητήματα, περιφερειακά, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα τα οποία αφορούν, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της γρήγορης βίζας για τα νησιά μας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, που σε αυτή τη φάση είμαστε αυτή τη στιγμή, και ότι δεν μπορούμε ουσιαστικά να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το μείζον ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκα πριν, να γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να είμαστε σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης και προκλήσεων.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, το να θέτουν διαρκώς διεκδικήσεις τους πάνω στο τραπέζι, ενώ η Ελλάδα δεν το πράττει και επιμένει ότι η μία διαφορά είναι αυτή που πρέπει να συζητηθεί, δεν μας βλάπτει μακροπρόθεσμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις, δεν διεκδικεί κάτι από την Τουρκία. Διεκδικούμε να επιλύσουμε τη μία διαφορά στην οποία αναφέρθηκα. Το ότι δεν έχουμε διεκδικήσεις δεν σημαίνει….

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω να πω, λέγε, λέγε, λέγε ο Τούρκος, δεν μας βλάπτει μακροπρόθεσμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, για δείτε λίγο πού ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Και αναφέρομαι στα πέντε χρόνια γιατί τότε με εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες για το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Αυτά τα έλεγαν και πριν οι Τούρκοι. Γκρίζες ζώνες είχαμε και πριν. Αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοπλίσει τα νησιά της για αμυντικούς σκοπούς είχαμε και πριν.

Δεν άλλαξε κάτι, αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι αμυντικά πολύ πιο ισχυρή. Αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανέναν, και από συμπολίτες μας ενδεχομένως οι οποίοι είναι στα δεξιά μας και μπορεί να μην μας εμπιστεύονται.

Είναι πιο ισχυρή αμυντικά, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, έχει καταφέρει να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη γραμμή της σχετικά με το προσφυγικό, δηλαδή να φύγουμε από μία πολύ δικαιωματική λογική και να αναγνωρίσουμε ότι, με σεβασμό, προφανώς, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι χώρες, όμως, των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης έχουν υποχρέωση να φυλάνε τα σύνορα και να προχωρούν σε ενεργητική αποτροπή. Έχουμε πια οριοθετημένη ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

Όλα αυτά έγιναν σε πέντε χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε καταφέρει -και νομίζω είναι θετικό αυτό- να κατεβάσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να μπορούμε, να σας το πω αλλιώς, να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με έναν λιγότερο έντονο τρόπο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Γιατί ανησυχούν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί; Βέβαια σε άλλους τόνους ο κ. Σαμαράς, σε άλλους τόνους ο κ. Καραμανλής. Δείχνουν μία έντονη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Έχουμε σε κάτι υποχωρήσει; Παράδειγμα: ή Κάσος, για παράδειγμα, έχει κάποιο θέμα εκεί; Το ιταλικό πλοίο μπορεί να ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να επιχειρήσει σε δικά μας νερά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και δεν έγινε τίποτα τέτοιο και έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές. Και να σας πω και κάτι, κ. Χατζηνικολάου, από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ ενοχλητικό και προσβλητικό ως έναν βαθμό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου, του Υπουργού Εξωτερικών, διαρκώς, όταν έχουμε πει σε όλους τους τόνους τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε και τι είναι αυτό το οποίο δεν κάνουμε.

Αν αυτό εξυπηρετεί -και δεν αναφέρομαι στους δύο τέως Πρωθυπουργούς εδώ, αναφέρομαι κυρίως στην κριτική που μας ασκείται από τα δεξιά μας-, αν αυτό το πράγμα αισθάνονται κάποιοι ότι τους δίνει κάποιους πόντους στην κοινή γνώμη -δεν καταλαβαίνω και τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε-, αυτό είναι δικό τους θέμα.

Εγώ ξέρω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό το οποίο επιζητεί είναι τα ήρεμα νερά. Θέλει να συνεχίσουμε να συζητούμε με την Τουρκία και, όπως σας είπα, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα μια τέτοια προοπτική, να σεβόμαστε, θα έλεγα, τις διαφορές μας, χωρίς να προβαίνουμε -και αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει προκαλέσει ουσιαστικά ποτέ την Τουρκία, αφορά την Τουρκία-, χωρίς να προβαίνουμε σε αχρείαστες προκλήσεις.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, μια που αναφέρθηκα στον πρώην Πρωθυπουργό, τον κύριο Σαμαρά, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν νέα επεισόδια στην τριβή, στη σύγκρουση την πολιτική με την κυβέρνηση και με εσάς από τον πρώην Πρωθυπουργό. Και το ρωτώ διότι κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, ακόμα και για το ενδεχόμενο να κάνει κόμμα. Δεν έχουν διαψευστεί, άλλωστε, αυτά, παραμένουν στον αέρα.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας; Φοβάστε ότι μπορεί να έχετε διαρροές; Και πώς βλέπετε την εξέλιξη αυτού του θέματος με τον πρώην Πρωθυπουργό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπετόν αρμέ, μιας και είμαστε σε κατασκευαστικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα έλεγα και της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χατζηνικολάου.

Εξακολουθούμε να είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα, αυτό δεν αμφισβητείται. Σίγουρα έχουμε υποστεί κι εμείς και τη φθορά του χρόνου και την πίεση από πολλά δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών. Όμως, σήμερα, εναλλακτικό σχέδιο, εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από καμία άλλη πολιτική δύναμη. Ενδεχομένως να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν το βλέπω. Άρα, το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και σε τι άλλες κινήσεις μπορούν οποιοιδήποτε να προβούν είναι δικαίωμά τους προφανώς.

Αλλά πρέπει να σας πω κιόλας ότι σε αυτή την πανσπερμία των κομμάτων που υπάρχουν σήμερα, γιατί νομίζω ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή που είχαμε, τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο από τη Μεταπολίτευση και μετά, ενδεχομένως πρέπει να γυρίσουμε στο απώτατο παρελθόν για να θυμηθούμε κάτι αντίστοιχο, αυτό είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να το σχολιάσει, αν προωθεί μία σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αλλά, πάλι, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει πόσα είναι τα κόμματα τα οποία θα μπουν στη Βουλή στις εκλογές του 2027.

Διαβάστε επίσης: Κ. Καραμανλής: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία-Η κριτική να μην δαιμονοποιείται