Μετά από εντατικές και κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και υπό την απειλή της αναστολής του έργου, τελικώς οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου (Great Sea Interconnector, GSI).

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο αναστολής της κατασκευής του έργου, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την Παρασκευή οι ρυθμιστικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας θα εκδώσουν τις 3 αναγκαίες αποφάσεις σε σχέση με το έσοδο και τη ρυθμιζόμενη απόδοση της διασύνδεσης. Οι αποφάσεις αυτές θα καταστήσουν το έργο βιώσιμο και θα ανοίξουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα, όπως οι συζητήσεις με τους πιθανούς επενδυτές, μέχρι την έναρξη κατασκευής. Στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας ο ΑΔΜΗΕ έστειλε προς την εταιρεία Nexans, η οποία και κατασκευάζει το καλώδιο της διασύνδεσης, αίτημα προκειμένου να μην προχωρήσει η αναστολή των εργασιών μέχρι την Παρασκευή, προλαβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το τελεσίγραφο που είχε τεθεί από πλευράς της γαλλικής εταιρείας. Εφόσον μέχρι την Παρασκευή εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις τότε θα αρθεί πλήρως το αδιέξοδο και το έργο θα ξεμπλοκάρει.

Διαβάστε ακόμη: ΑΔΜΗΕ: Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την ΡΑΕΚ

Κομβικό σημείο που σηματοδοτεί τη θετική εξέλιξη για το GSI είναι η παραδοχή εκ μέρους των κυπριακών αρχών της βασικής θέσης του ΑΔΜΗΕ ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο εάν δεν ξεκινήσει η περίοδος ανάκτησης των εσόδων από την κατασκευή του έργου και όχι από τη λειτουργία του καλωδίου, όπως αρχικά επεδίωξε η κυπριακή πλευρά.

Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο ώστε όλες οι πλευρές να αναζητήσουν κοινό τόπο και να αρθεί το αδιέξοδο φαίνεται ότι έπαιξε μια άλλη εξέλιξη, η οποία ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Ο λόγος για την απόπειρα που έγινε από την Τουρκία να προωθηθεί μια άλλη ηλεκτρική διασύνδεση που εξυπηρετούσε ευρύτερες σκοπιμότητες της Άγκυρας. Συγκεκριμένα υπήρξε αίτημα των Τούρκων προκειμένου να εγκριθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία. Απέναντι σε αυτό το αίτημα υπήρξε άμεση και συντονισμένη κοινή αντίδραση προς τον ENTSO-E δηλαδή τον ευρωπαίο διαχειριστή συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και από τον ΔΣΜΚ (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου). Και βέβαια το γεγονός ότι ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και θα προχωρήσει ο GSI στα επόμενα στάδια ωρίμανσης με στόχο να επιταχυνθεί η έναρξη κατασκευής, έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι παραμένει ο κίνδυνος, σε περίπτωση που προκληθεί νέα καθυστέρηση ή υπάρξουν καινούρια προβλήματα με τον GSI, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η τουρκική πλευρά που καραδοκεί θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να φέρει εκ νέου στο τραπέζι την πρότασή της για διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία.

Πηγή: Capital.gr