Η τουρκική ειδησεογραφία έσπευσε να σχολιάσει την χθεσινοβραδινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εστιάζοντας στη ρητορική του για τα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και του Κυπριακού. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτύπωσαν με σαφήνεια και με θετικό πρόσημο τις θέσεις της Ελλάδας για τα βασικά διμερή ζητήματα, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για ειρηνική επίλυση και στις αναφορές Μητσοτάκη για μια πιο συναινετική πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιπλέον, σημείωσαν τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις κρίσεις στη Γάζα και το Λίβανο, κάτι που όμως έμεινε σε δεύτερη μοίρα από τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λύση δυο κρατών

CNNTurk: Θέμα θαλάσσιων ζωνών και συνεργασία

Το CNN Türk ξεχώρισε την αναφορά του Μητσοτάκη στην ευκαιρία που προσφέρεται για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό φιλο-κυβερνητικό κανάλι, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει "παράθυρο ευκαιρίας" που απαιτεί γενναιότητα, σημειώνοντας τις έξι συναντήσεις του με τον Ερντογάν το τελευταίο διάστημα. Το τουρκικό δίκτυο επεσήμανε επίσης την αναφορά Μητσοτάκη στο ότι τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας παραμένουν άλυτα εδώ και 40 χρόνια, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα λυθούν στο μέλλον.

Στο θέμα του Κυπριακού, το CNN Turk μετέφερε τη θέση του Μητσοτάκη πως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη για την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

TR Haber: Πρέπει να είμαστε γενναίοι

Η ακραία εθνικιστική ιστοσελίδα TR Haber υπογράμμισε τον ίδιο τόνο σχετικά με τη γενναιότητα που απαιτείται για την επίλυση του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών. Ο Μητσοτάκης έκανε έκκληση για εκμετάλλευση της ευκαιρίας που προσφέρεται σήμερα, ενώ παράλληλα τόνισε τις δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Όσον αφορά το Κυπριακό, το TR Haber επικεντρώθηκε στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προσκάλεσε την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους σε διάλογο, προκειμένου να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.