Η διακοπή εξαιτίας της διεξαγωγής των πρώτων αγώνων μπαράζ για την τελική φάση του Μουντιάλ 2014, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στη Βραζιλία, ασφαλώς και προσφέρεται για μια πρώτη σούμα σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα παρουσία των ομάδων στον μαραθώνιο, και βέβαια για προσπάθεια ανασύνταξης γι΄ αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται, αλλά και μπορούν να το πράξουν.
Γράψαμε και πρόσφατα σε αυτήν εδώ τη στήλη, ότι είναι μεν μικρό ακόμη το δείγμα σε αγωνιστικές, όμως η δυναμική ή και αντίθετα οι προβληματικές εμφανίσεις των ομάδων, είναι αυτές που επιτρέπουν στην εξαγωγή των πρώτων σοβαρών συμπερασμάτων για το πού πάνω-κάτω θα οδεύσουν οι ομάδες στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον.
Φαίνεται, πλέον, καθαρά ότι ο μαραθώνιος δεν θα είναι δύο ταχυτήτων.
Ουσιαστικά, δεν θα υπάρχουν οι μεν και οι... δεν, όπως οι πλείστοι από εμάς πιστεύαμε πριν από την έναρξη της περιόδου, έχοντας βεβαίως υπόψη τα οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα που επικρατούσαν στη διάρκεια του Καλοκαιριού.
Κι ούτε ο τίτλος ή και η δεύτερη θέση που οδηγεί και αυτή στο Τσάμπιονς Λιγκ θα κριθεί στα ντέρμπι και μόνο, όπως επίσης σχεδόν όλοι πιστεύαμε.
Υπό αυτή την έννοια, κάθε αγωνιστική που περνά έχει τη δική της σημασία στη γενική προσπάθεια των ομάδων και βεβαίως κάθε διαφορά που δημιουργείται για ομάδες που έχουν τους ίδιους στόχους, είτε για τα ψηλά είτε για τα χαμηλά, επίσης έχει τεράστια σημασία.
Γι΄ αυτό, όσο και πλησιάζουμε στο μισό της κανονικής περιόδου, ασφαλώς και λίγο πιο σοβαρό γίνεται το δείγμα για όλες τις ομάδες.
Ο Απόλλων, για παράδειγμα, έχει την πολυτέλεια να έχει απώλειες σε ένα από τα ντέρμπι που θα δώσει μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου.
Αντίθετα, ο ΑΠΟΕΛ ή και η Ομόνοια, στο μεταξύ τους τουλάχιστον ντέρμπι, θα παίξουν πολλά για το μέλλον τους.
Για την ΑΕΛ, ουσιαστικά πολλά θα κριθούν στο μοναδικό ντέρμπι που έχει, αυτό με τον Απόλλωνα, ενώ ο Ερμής και η Ανόρθωση έχουν άλλα δύο σημαντικά, το ένα μάλιστα είναι μεταξύ τους.
Και για τα  κάτω, μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα η σημαντική συγκομιδή βαθμών από τη Νέα Σαλαμίνα που δικαιούται πλέον να κοιτάζει προς τα πάνω παρά να ανησυχεί για τα κάτω, το κόλλημα της ΕΝΠ στην προτελευταία θέση και η αναμενομένη μάχη Άχνας, Άρη και Α.Ε. Κουκλιών για την επιβίωση.
Βεβαίως, αν η Ένωση αξιοποιήσει το πρόγραμμα που έχει και νικήσει αντιπάλους που έχουν τον ίδιο στόχο μαζί της, τότε μόνο μπορεί να ελπίζει ότι θα συνεχίσει να είναι μαζί με Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση και Απόλλωνα, οι μόνες ομάδες που από τη στιγμή που ανηλθαν στην Α΄ Κατηγορία, δεν έπεσαν ποτέ στην παρακάτω.
Και η ΕΝΠ αγωνίζεται ανελλιπώς από το 1970 στους μεγάλους…
Υπό αυτές τις συνθήκες, το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος ημερολογιακά του 2013, και σημαντικό είναι και περισσότερο φως αναμένεται να ρίξει για τη γενική προσπάθεια όλων των ομάδων που συμμετέχουν στον φετινό μαραθώνιο.