Το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας επί της οδού Μητροπόλεως. Πρόκειται για ένα μουσείο μικρών διαστάσεων, κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Ναού Αθηνών που φιλοξενεί έργα τέχνης όπως εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη και βιβλία από τον 17ο έως και τον 20ο αιώνα. Βρίσκεται στο υπόγειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών και διαπνέεται από την θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Αποστολή  Κυπρίων δημοσιογράφων που βρίσκεται στην Αθήνα το επισκέφτηκε  συνοδευόμενη απο τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου  Αθηνών, Σταύρο Καφούνη.

Ακριβώς στα αριστερά της εισόδου του εμβληματικού ναού και κατεβαίνοντας μια μικρή σκάλα βρίσκεται ο υπόγειος χώρος που φιλοξενεί το μουσείο. Ένας χώρος που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί ώστε να γνωρίσει την θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Το μουσείο που κατασκευάστηκε το 2020 με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποτελεί πόλο επισκεψιμότητας ντόπιων αλλά και πολλών ξένων σε καθημερινή βάση. Αποτελεί ένα χώρο διασύνδεσης της μάθησης με τον πολιτισμό. Στο μουσείο αντικρύζει κανείς διάχυτη τη θρησκευτική τέχνη (κεντητική, χρυσοκεντητική, ξυλογλυπτική, αγιογραφί , χειρογραφία και αργυροχοϊα από τον 17ο μέχρι και τον 20 αιώνα)

Εκεί βρίσκονταν τα παρεκκλήσια της Αγ. Φιλοθέης και του Γρηγορίου Ε΄. Στα περίτεχνα εκθέματα διαφαίνεται ο πλούτος των αντικειμένων από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, ζιργκόνη και διαμάντια. Εκτίθενται χειρόγραφα που γράφτηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν.

Το πληροφοριακό υλικό των κειμένων τοίχου και λεζάντων είναι πολύ κατατοπιστικό τόσο για την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών όσο και για την πόλη της Αθήνας. Εκεί προβάλλεται όλη η πνευματική κληρονομιά της ελληνικής Ορθοδοξίας.

Όπως αναφέρθηκε  στους Κύπριους δημοσιογράφους εκεί υπάρχουν επίσης έπιπλα θρησκευτικής χρήσης όπως επισκοπικοί θρόνοι.

Η έκθεση δεν ακολουθεί το υλικό κατασκευής στην διάταξή της αλλά ούτε και κάποιο άλλο μοτίβο. Είναι μια λιτή έκθεση που εισάγει παρ’ όλα αυτά, το κοινό στην πνευματική κληρονομιά και ακτινοβολία της ελληνικής Ορθοδοξίας.

Ενδιαφέρον για την έκθεση παρουσιάστηκε και από κοινότητες απόδημων Ελλήνων με αντιπροσωπευτικά δείγματα να έχουν σταλεί από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Μερικά από τα μουσειογραφικά χαρακτηριστικά της έκθεσης είναι η ύπαρξη 25 μουσειακών προθηκών, επιτοίχιων και μη, συστήματος ρύθμισης υγρασίας σε όλες τις προθήκες, συστήματος καταγραφής υγρασίας/θερμοκρασίας σε όλες τις προθήκες, και μέριμνα για τη συντήρηση των εικόνων εντός των προθηκών.

Πηγή: ΚΥΠΕ