Ιδιαίτερα Σκληρός εναντίον της Ελλάδας εμφανίστηκε στην εθνική επέτειο της Νίκης κατά των Ελλήνων ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο ο Ερντογάν είπε ότι δεν αναγνωρίζει την Ελλάδα ως συνομιλητή, ενώ χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» το φερόμενο κλείδωμα τουρκικών F-16 από το σύστημα αεράμυνας S-300.

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση μας»

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί που κατέστρεψαν το όνομά τους και τη χώρα τους πριν από έναν αιώνα, επιμένουν στο ίδιο λάθος και σήμερα. Όπως λέμε πάντα… Η Ελλάδα δεν είναι ισάξιά μας και δεν είναι συνομιλητής μας ούτε σε πολιτικό, ούτε σε οικονομικό, ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο. Όπως ακριβώς πριν από έναν αιώνα, γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις όσων προσπαθούν να σπαταλήσουν τον χρόνο και την ενέργεια της χώρας μας χρησιμοποιώντας την Ελλάδα σήμερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν στους πάντες αυτό το γεγονός με απόλυτη σαφήνεια», δήλωσε, ενώ αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης τουρκικών μαχητικών από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 ο Ερντογάν εμφανίστηκε λάβρος.

Παρενόχληση κατά του ΝΑΤΟ – Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να λάβουν θέση

«Όπως είναι γνωστό, τα αεροσκάφη μας F-16, που εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, κλειδώθηκαν από τα ραντάρ των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-300 που ανέπτυξε η Ελλάδα στο νησί της Κρήτης. Το να κλειδώνεις με το ραντάρ σου ένα αεροπλάνο μιας χώρας αποτελεί εχθρική συμπεριφορά. Επιπλέον, εάν αυτό το αεροσκάφος εκτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι αυτή η εχθρική ενέργεια στρέφεται απευθείας κατά ΝΑΤΟ και όλων των μελών του. Η Ελλάδα προκάλεσε στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους (του), όχι εμάς, αυξάνοντας την εχθρική της στάση, η οποία ξεκίνησε με την παραβίαση του εναέριου χώρου μας και έφτασε μέχρι και στο κλείδωμα των αεροσκαφών μας από το ραντάρ των S-300. Αν έχει αυτή την ικανότητα και τη δύναμη... Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ. Είδε την αγορά των συστημάτων S-400 από την Τουρκία ως απειλή για τα δικά της αεροπλάνα, τα οποία η Τουρκία δήλωσε επανειλημμένα ότι είναι εντάξει για την εξυπηρέτηση των δικών της αναγκών ασφαλείας. Αυτό το βήμα μας αντιμετωπίστηκε με ενέργειες από το να μην παραδοθούν τα αεροσκάφη F-35, για τα οποία πληρώσαμε προκαταβολή, έως εμπάργκο σε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας και σε άλλους τομείς. Τώρα αναμένουμε με ανυπομονησία πώς θα απαντήσει η ίδια Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300 από την Ελλάδα εναντίον μιας αεροπορίας του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με το να δώσουν στην Ελλάδα τα F-35, που δεν έδωσε εμάς, η Αμερική άνοιξε τον δρόμο στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να μπουν στο ίδιο επίπεδο  με αυτά τα αεροπλάνα, τα οποία υποτίθεται απέφευγε. Εμείς, ποτέ μα ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαμε τα F-35 και τους S-400 στο ίδιο σύστημα, όπως υποσχεθήκαμε στην προμηθεύτρια χώρα. Όμως, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει νομικά, ηθικά ή ανθρωπιστικά όρια, δεν θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται

«Η Τουρκία έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι της αναλογεί. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εγκαθιστά και τοποθετεί δυνάμεις στα νησιά, δεν θα έχει ποτέ καμία αξία για την Τουρκία. Αυτοί που θα πρέπει να σκεφτούν εδώ, είναι αυτοί που έδωσαν τόση στήριξη στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ξέρω το τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι: «Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Νίκης στις 30 Αυγούστου, την επέτειο της Μάχης του Αρχιστράτηγου, που ήταν το τελευταίο στάδιο της Μεγάλης Επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ελληνικού στρατού και την αποφασιστική νίκη.

Όσοι είδαν ότι η διατήρηση των εδαφών της Ανατολίας θα ήταν δαπανηρή, πήγαν στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, όπως κάνουν πάντα.

Ενώ οι διοικητές μας διεξήγαγαν τον πόλεμο μέσα στο μέτωπο, ο ελληνικός στρατός προσπαθούσε να πάρει διαταγές από τη Σμύρνη, 338 χλμ. μακριά.

Η Νίκη της 30ης Αυγούστου, που έμεινε στην ιστορία ως η Μάχη του Αρχιστράτηγου, ονομάστηκε επίσης «Ελληνική (Ρωμαίικη) Δοκιμή» επειδή παρομοιάστηκε με τη «Σερβική Δοκιμή » που κέρδισαν οι Οθωμανοί εναντίον των Σέρβων».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Πούτιν και Ερντογάν επιθυμούν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα