Τη θέση ότι η ηγεσία της Ρωσίας και της Τουρκίας απεργάζονται συνθήκες πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, η οποία προοιωνίζεται έναν «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη Δύση».
«Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και μια απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της Δημοκρατίας», υποστήριξε ο ίδιος.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για οργανωμένους ρωσικούς εκβιασμούς στην ενέργεια και για απόπειρα μετατροπής της ακρίβειας σε καταλύτη ώστε «να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις».
«Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Παράλληλα αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. «[Α]ντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν “ανθρωπιστικών εισβολών” από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα», επισήμανε.
«Όμως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», υποστήριξε ο ίδιος.
Στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.
«[Μ]ετά τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της Τσεχικής Προεδρίας, θα πω “κάλιο αργά, παρά ποτέ”. Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους», τόνισε.
Στο επίπεδο των εθνικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα υποστήριξης των πολιτών, τόνισε ωστόσο ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες», υποστήριξε.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για μετρημένα μέτρα, που δεν θα «ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες». Όπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα αποτελεί ένα «“τσουνάμι” επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες».
Διαβάστε ακόμη: Το χαρτί του Ερντογάν, οι εμπρηστικές δηλώσεις και η προεκλογική
Πηγή: ΚΥΠΕ