Στην Κύπρο η σπατάλη τροφίμων συνιστά μια μεγάλη πρόκληση άμεσα συνυφασμένη με την καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας που στοχεύει στην συνειδητοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τα οργανικά απόβλητα και την ανάληψη δράσης για μείωση αποβλήτων τροφίμων.
Το συγκρότημα «ΔΙΑΣ», έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, υλοποιώντας μαζί με άλλους 6 εταίρους, το ευρωπαϊκό έργο «LIFE-foodprint» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «LIFE» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θετικά αποτελέσματα διαφάνηκαν και από την τελευταία έρευνα που έγινε σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων μειώθηκαν τα απόβλητα τροφίμων κατά 20 κιλά ανά άτομο κάθε έτος.
Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώνεται -με εμφανή διαφοροποιημένα αποτελέσματα στις τακτικές έρευνες που γίνονται σε καταναλωτές και επιχειρηματίες -τέλη Απριλίου 2023.
Για την ιστορία
Το «Foodprint» αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα ως ένα πολυδιάστατο πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, χάνονται ή σπαταλιούνται περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση (1,3 δισεκατομμύρια τόνοι) ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χάνονται γύρω στα 90 εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο, με το εκτιμώμενο κόστος να φτάνει περίπου στα 140 δις ευρώ.
Νοικοκυριά είναι οι κύριοι συντελεστές (53%), ακολουθούμενα από τη Μεταποίηση (19%), τις Υπηρεσίες Τροφίμων/εστίασης (12%) και ακολούθως τους τομείς της Πρωτογενούς παραγωγής (11%).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται ετησίως περίπου 173 κιλά κατ’ άτομο απορριμμάτων τροφίμων, με το σχετικό κόστος να υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ολλανδία με 541 κιλά κατ’ άτομο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με 345 κιλά και δυστυχώς την Κύπρο μας με 327 κιλά κατ’ άτομο.
Στόχος του έργου «LIFE - FOODPRINT» ήταν, σε πρώτο στάδιο, η συνειδητοποίηση του κοινού και στοχευμένων ομάδων, της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τα οργανικά απόβλητα και η ευαισθητοποίησή τους, με απώτερο στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς.
Η βιώσιμη κατανάλωση και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα και εμπλέκει όλο το φάσμα της κοινωνίας. Η ενημέρωση στοχευμένων ομάδων μέσω της ολοκληρωμένης εκστρατείας του FOODPRINT καθώς και σεμινάρια και διαβουλεύσεις θα συμβάλουν στην αλλαγή των αντιλήψεών και στην υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικών πρακτικών.
Περί συγκροτήματος «ΔΙΑΣ»
Για αρκετά χρόνια το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ», ασχολείται συστηματικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενθαρρύνοντας τους Κύπριους να ανακαλύψουν, να εκτιμήσουν και να προστατεύσουν το περιβάλλον γύρω τους και στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκε και στη διερεύνηση του θέματος της σπατάλης τροφίμων. Το έργο άρχισε το Σεπτέμβριο του 2020 και είχε διάρκεια 32 μήνες. Ολοκληρώνεται επίσημα στις 30 Απριλίου.
Συντονιστής του έργου είναι το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και εταίροι είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Opinion and Action και οι Parpounas Sustainability Consultants.
Ποιες ήταν οι δράσεις που έγιναν
Οι δράσεις του έργου Foodprint εστιάστηκαν στην έρευνα για την υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα μας, σε εκστρατείες επικοινωνίας (σε Διαδικτυακά, Έντυπα και Τηλεοπτικά μέσα) σε Σεμινάρια σε παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, μαθητές, φοιτητές και επιχειρήσεις.
Έγιναν διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οργανωμένα σύνολα και προωθηθηκε γενικά ένα δίκτυο Συνεργασίας.
Μέσα στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου και των εκστρατειών επικοινωνίας ήταν η ενημέρωση τουλάχιστον 500 χιλιάδων συμπολιτών μας για την σπατάλη τροφίμων και η προσπάθεια για αλλαγή συμπεριφοράς διαφόρων φορέων όπως επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οργανωμένα σύνολα. Τελικός στόχος είναι η κατά 10% μείωση παραγομένων αποβλήτων από τη σπατάλη τροφίμων σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και άλλους, όπως και στην κατά 15% μείωση απώλειας τροφίμων στην αλυσίδα παραγωγής-επεξεργασίας-τροφοδοσίας.
Στις δράσεις του εκδοτικού και δημοσιογραφικού ομίλου «ΔΙΑΣ» ήταν μεταξύ άλλων και η συμμετοχή στα ετήσια Βραβεία που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβαλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), για βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές.
Τα βραβεία που διακρίθηκαν οι επιχειρήσεις τελέστηκαν τέλη Νοεμβρίου του 2022 στα «CY GPP AWARDS 2022» και τα
βραβεία «LIFE FOODPRINT 2022». Άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί έλαβαν τα πιστοποιητικά «EU EMAS.