Ερευνητές σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν μια σειρά από εισηγήσεις, οι οποίες στόχο έχουν τη μείωση του αντίκτυπου της παρουσίας των λεοντόψαρων στην Κύπρο και γενικότερα στη Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι το λεοντόψαρο είναι ξενικό είδος που δεν ανήκει φυσικά στις θάλασσες και εισέβαλε στη Μεσόγειο το 2012 μέσω της Διώρυγας τους Σουέζ. Απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα αφού μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, να κυριαρχήσει, να τραφεί και να εκτοπίσει τα τοπικά είδη δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.
Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει έναν Οδηγό για τη Διαχείριση Λεοντόψαρων στη Μεσόγειο, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις μέσω των οποίων ελπίζουν ότι θα γίνει δυνατή η διαχείριση των πληθυσμών των λεοντόψαρων.
Διαβάστε επίσης: Μελέτη:Μ'αυτούς τους τρόπους μπορεί να περιοριστεί ο πληθυσμός των λεοντόψαρων
Σύμφωνα με τον Θαλάσσιο Βιολόγο, Jason M Hall-Spencer, «η εισβολή των λεοντόψαρων είναι η ταχύτερη εισβολή ξενικού είδους που παρατηρήθηκε ποτέ στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η έρευνά μας έδειξε ότι μόνο μεταξύ 2018-2020, σημειώθηκε αύξηση 400% στον αριθμό των λεοντόψαρων σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Κύπρου, όπου η αλιεία ήταν περιορισμένη. Ωστόσο, είδαμε επίσης ότι υπάρχει τόσο κατανόηση εντός των τοπικών κοινοτήτων (π.χ. ψαράδων, δυτών) της ανάγκης για δράση, όσο και προθυμία για ανάμειξη. Οι πληθυσμοί λεοντόψαρων της Μεσογείου είναι απίθανο να εξαλειφθούν και με την κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να εξαπλωθούν περαιτέρω. Μόνο μέσω μέτρων πρόληψης στη Διώρυγα του Σουέζ μπορούμε να αποφύγουμε την εισαγωγή ολοένα και περισσότερων χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο Θάλασσα».
Ο συγγραφέας και ερευνητής στην Marine and Environmental Research (MER) Lab, Περικλής Κλείτου, ανάφερε ότι «η φύση της θάλασσας επιτρέπει στα θαλάσσια είδη να εξαπλώνονται εύκολα χωρίς να εμποδίζεται η μετακίνηση τους. Κατ΄επέκταση η διαχείριση χωροκατακτητικών ειδών απαιτεί διασυνοριακή και συντονισμένη προσέγγιση για να είναι επιτυχής. Η παραγωγή αυτού του Οδηγού είναι καθοριστικής σημασίας καθώς μοιράζεται επιτυχημένες ιστορίες και νέες γνώσεις από το έργο RELIONMED στην Κύπρο και επιτρέπει την κλιμάκωση των προσπαθειών διαχείρισης λεοντόψαρων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Το σχέδιο διαχείρισης της εισβολής των λεοντόψαρων:
-Στοχεύστε γρήγορα τα λεοντόψαρα για να μειώσετε τις πιθανότητες οικολογικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
-Γρήγορη ανάπτυξη ευκαιριών για αλιείς να στοχεύουν τα λεοντόψαρα.
-Επικέντρωση στις νομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιτραπεί η αφαίρεση λεοντόψαρων.
-Δημιουργία αλυσίδας εφοδιασμού για προϊόντα λεοντόψαρου.
-Ενθάρρυνση του ενδιαφέροντος του κοινού με ευκαιρίες να δουν, να φάνε και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες διαχείρισης λεοντόψαρων.
-Καθορισμός ορίων για περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και αξιολόγηση της απόδοσης των δραστηριοτήτων διαχείρισης.
- Παρακολούθηση των τοποθεσιών των λεοντόψαρων.
-Άμεση ένταξη του λεοντόψαρου στην ατζέντα της περιφερειακής συνεργασίας. Πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της ΕΕ με ανησυχητικά. χωροκατακτητικά είδη.
-Στήριξη μέτρων βιοασφάλειας στη Διώρυγα του Σουέζ.