Για τη μελέτη του που υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πότε και πού θα χτυπήσει ένα νέο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δημήτρης Δρικάκης.

 

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της εργασίας καταδεικνύουν ότι όταν έχουμε μεγάλη θερμοκρασία και χαμηλή υγρασία τότε η μεταδοτικότητα του ιού μειώνεται, επειδή μειώνεται και η βιωσιμότητα του. Εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες το επιτρέπουν, τότε ο ιός επιβιώνει περισσότερο.

Δείτε επίσης: Κυπριακή έρευνα: Έτσι μπορεί να προβλεφθεί το επόμενο κύμα της πανδημίας (pic)

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο ιός μεταδίδεται με τον βήχα και το φτέρνισμα, όπου εκπέμπουμε σταγονίδια/σωματίδια, τα οποία μεταφέρουν τον ιό. Εάν αυτά εξατμιστούν, τότε και ο ιός παύει να υπάρχει.

Εξηγώντας το υπολογιστικό του μοντέλο, τόνισε ότι πήραν ένα βασικό επιδημικό μοντέλο και πρόσθεσαν τον παράγοντα των καιρικών συνθηκών. Κατά την έρευνα είδαν ότι ακόμα και εάν δεν λάβουν κανένα άλλο παράγοντα υπόψη, το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό που προτείνει ο καθηγητής είναι ότι οι επιδημιολόγοι πρέπει να λάβουν υπόψη αυτούς τους παράγοντες.

Σε σχέση με τις κοινωνικές αποστάσεις, υποστηρίζει ότι δεν εφαρμόστηκαν κανονικά. Σε μελέτη του 2020 υποστηρίζει ότι τα δύο μέτρα απόστασης δεν επαρκούν όταν έχουμε συνθήκες ανέμου.

Μετά από παρέμβαση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος ανέφερε ότι είναι σημαντικές οι αναφορές της έρευνας του Δημήτρη Δρικάκη,  ο καθηγητής ρωτήθηκε εάν το Υπουργείο Υγείας τον έχει προσεγγίσει και απάντησε ότι κάποιοι επιδημιολόγοι που είναι σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας τον γνωρίζουν και είναι ενήμεροι για τις μελέτες, εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις.

Δείτε επίσης: Δρ.Σταυριανός: Προς τη σωστή κατεύθυνση η έρευνα Δρικάκη (ΒΙΝΤΕΟ)