Κάθε χρόνο, η ανθρωπότητα παράγει από 2,1 δισεκατομμύρια έως 2,3 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων. Χωρίς επείγουσα δράση, η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων θα φτάσει τους 3,8 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2050, εκτιμά η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΕ (UNEP) ενόψει της παγκόσμιας μέρας μηδενικών αποβλήτων στις 30 Μαρτίου.

Η μέρα εορτάζεται για να υπογραμμιστεί η σημασία της ενίσχυσης της διαχείρισης αποβλήτων παγκοσμίως και της ανάγκης προώθησης βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής για την αντιμετώπιση της κρίσης ρύπανσης.

Η ρύπανση από απόβλητα απειλεί την ανθρώπινη υγεία, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και επιδεινώνει την τριπλή πλανητική κρίση, δηλαδή την κρίση της κλιματικής αλλαγής, την κρίση της φύσης, την απώλεια γης και βιοποικιλότητας και την κρίση της ρύπανσης και των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το UNEP, το φετινό θέμα της παγκόσμιας μέρας έχει να κάνει με μηδέν απόβλητα στη βιομηχανία μόδας και εστιάζει στην επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων των απορριμμάτων από τον κλάδο της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας και την προώθηση της βιωσιμότητας και της κυκλικότητας.

Μεταξύ 2000 και 2015, η παραγωγή ρούχων είχε διπλασιαστεί. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι παράγονται 92 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Αυτό ισοδυναμεί με ένα φορτηγό ρούχων που αποτεφρώνεται ή στέλνεται σε χωματερές κάθε δευτερόλεπτο.

Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με το UNEP, καθοδηγείται από την ταχεία άνοδο της παραγωγής και της κατανάλωσης στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Με αντιπαραθέσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ