Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων συζήτησαν Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές στα θέματα της αρμοδιότητας του Περιβάλλοντος από τα εννέα μεσογειακή κράτη-μέλη της ΕΕ (MED9), σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που προεδρεύει της MED9, αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το προσχέδιο κοινής δήλωσης, που υπογραμμίζει την κοινή προσέγγιση για μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Καθώς η Προεδρία Κύπρου της Ομάδας των MED9 για το 2024 ολοκληρώνεται, εκφράστηκε εμπιστοσύνη ότι οι βάσεις που τέθηκαν θα αποτελέσουν το έναυσμα για τη Σλοβενική Προεδρία, η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου 2025», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η συνάντηση «ανέδειξε τη συλλογική δέσμευση στην αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου».

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των MED9 αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας όσον αφορά στην ετοιμότητα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, την υιοθέτηση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και την ανάπτυξη κοινών δεικτών προσαρμογής, για παρακολούθηση της προόδου και ενίσχυσης της περιφερειακής ανθεκτικότητας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Σλοβενία μοιράστηκε το όραμά της σε σχέση με την επερχόμενη ανάληψη της Προεδρίας της MED9, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν υπό την Κυπριακή Προεδρία, μαζί με νέους στόχους, ιδιαίτερα για την ενίσχυση της βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Τέλος, αναφέρεται ότι η τελική κοινή δήλωση, η οποία θα συζητηθεί και θα βελτιωθεί περαιτέρω στη βάση των σημερινών συζητήσεων, θα καθοδηγήσει τις συλλογικές μας δράσεις και την εφαρμογή πολιτικών, διασφαλίζοντας ότι οι ιδιαίτερες προκλήσεις που επηρεάζουν την περιοχή μας θα αντιμετωπιστούν. Κοινός μας στόχος είναι η επίτευξη κλιματικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ