Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Κύπρο συνεπεία της παρατεταμένης ανομβρίας και λειψυδρίας μετέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, κάνοντας λόγο για «ευήκοα ώτα» ώστε να δοθούν λύσεις.

Η κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε εξάλλου «θετικές» τις αναφορές στους μικρούς γεωργούς, και στη στρατηγική για το νερό, σε δηλώσεις την Τρίτη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2027.

«Καταγράφουμε ως θετικές τις αναφορές στους μικρούς γεωργούς, τις αναφορές στη στρατηγική για το νερό και εξηγήσαμε φυσικά πώς ερμηνεύουμε εμείς τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Παναγιώτου.

Το πιο θετικό, πέρα από την αναφορά στην ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το νερό, είναι το ότι πρέπει να υπάρχουν δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες και τις αγρότισσες μας, που είναι ένας κοινός στόχος για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό τον κλάδο για να προσελκύσει νέους και νέες, είπε.

Η Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου είχε την ευκαιρία για δύο «πάρα πολύ σημαντικές συναντήσεις». Η πρώτη, συνέχισε, ήταν η συνάντηση με τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή, με τον οποίον συζήτησαν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Κύπρου και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της υδατοκαλλιέργειας.

«Συμφωνήσαμε στο ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να μπορέσουμε να δούμε κάθετα τα προβλήματα τα οποία έχει ο κλάδος και να δούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς μπορούμε έμπρακτα να τους στηρίξουμε», είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «η δεύτερη πολύ σημαντική συνάντηση» ήταν με τον Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων Χάνσεν, στον οποίο ανέφερε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας συνεπεία της παρατεταμένης ανομβρίας και λειψυδρίας.

«Θα πρέπει να σας πω ότι απευθυνθήκαμε σε ευήκοα ώτα. Ο Επίτροπος ήταν ενήμερος για τα προβλήματα, του εξηγήσαμε το μέγεθος όμως του προβλήματος και συναποφασίσαμε ότι θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα μπορέσουν να δώσουν έμπρακτη στήριξη στους αγρότες και τις αγρότισσες μας», είπε η κ. Παναγιώτου.

Σταθερός μας στόχος παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και αγροτισσών μας με όρους αειφορίας, κατέληξε η Υπουργός.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, κατά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Χάνσεν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά και απομονωμένα κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος.

«Η Υπουργός συνεχάρη τον νέο Επίτροπο για την ανάληψη των καθηκόντων του και εξέφρασε την προσδοκία για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» αναφέρεται.

Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, η Υπουργός ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι γεωργοί ως συνέπεια της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, τονίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία τους. Παράλληλα, συμπληρώνεται, τόνισε τη σημασία της δίκαιης κατανομής των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών, όπως το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, και τη βιωσιμότητα μικρών και νησιωτικών οικονομιών, όπως η χώρα μας.

«Η Υπουργός παρουσίασε, επίσης, τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, με έμφαση στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροτικού τομέα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, προστίθεται, ο Επίτροπος Χάνσεν εξήρε τη συμβολή της Κύπρου στον διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη-μέλη σε κρίσιμα ζητήματα. «Ειδικότερα, υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ανθεκτικότητα του Νερού, αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως πρότυπο ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων», συμπληρώνεται.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επιβεβαίωση στενότερης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και την ενίσχυση των γεωργών απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Η Υπουργός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Επίτροπο να επισκεφθεί την Κύπρο, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τις ιδιαιτερότητες του γεωργικού τομέα του νησιού, καταλήγει η ανακοίνωση.