Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής οργανισμός που έχει βρεθεί ποτέ εντοπίστηκε στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό το τεράστιο κοράλλι, που αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά συνδεδεμένα πλάσματα, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 300 ετών και μεγαλύτερο από μια μπλε φάλαινα. Βρέθηκε στις Νήσους Σολομώντα από την αποστολή του National Geographic, με σκοπό την καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς.

Το κοράλλι, διαστάσεων 34 μέτρων πλάτους και 5,5 μέτρων ύψους, εντοπίστηκε σε βαθύτερα νερά από τα συνηθισμένα κοραλλιογενή ύφαλα, γεγονός που το προστάτευσε από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας. Παρά τις πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια κοραλλιογενής πανίδα λόγω της υπερθέρμανσης, το συγκεκριμένο κοράλλι είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Υπουργός Κλίματος των Νήσων Σολομώντα, Τρέβορ Μανεμαχάγκα, τόνισε τη σημασία της προστασίας αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος, καθώς η χώρα του βασίζεται στην θαλάσσια οικονομία. Επίσης, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως ισχυρούς κυκλώνες και διάβρωση των ακτών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κοράλλι αυτό μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος και την επιβίωση του κοραλλιογενούς οικοσυστήματος, σε μια εποχή που το 44% των κοραλλιών των θερμών υδάτων απειλείται με εξαφάνιση λόγω κλιματικής αλλαγής.