Για «σημαντικό δίαυλο πολιτιστικής έκφρασης» έκανε λόγο η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της την Κυριακή στην πολιτιστική εκδήλωση «Η Αμαργέτη στις ρίζες της παράδοσης». Η κ. Θεοδοσίου χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι για 13η χρονιά διοργανώνεται αυτή η εκδήλωση στην Αμαργέτη, μια εκδήλωση που, όπως είπε, έχει, πλέον, καθιερωθεί ως γιορτή των παραδόσεων, των τοπικών προϊόντων και της ιστορίας της.

 

Επεσήμανε επίσης πως γνωρίζει ήδη πολύ καλά το χωριό της Αμαργέτης μέσα από τις προσωπικές της επισκέψεις είτε από πεζοπορικές δραστηριότητες, και έχει θαυμάσει τις φυσικές του ομορφιές, την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και δομή αλλά, κυρίως, μέσα από τη φιλοξενία των κατοίκων του.

«Η Αμαργέτη, με τη μακραίωνη παράδοση στην καλλιέργεια αμπελώνων, ελαιώνων, αμυγδαλεώνων και φρουτόδεντρων, παραμένει ένας τόπος ζωντανός» είπε, σημειώνοντας πως η εκδήλωση, ήταν αφιερωμένη στις ρίζες και τις παραδόσεις της Αμαργέτης, και πως πρόσφερε την ευκαιρία να βιώσουν εμπειρίες και να αναβιώσουν τα παλιά έθιμα, όπως το πάτημα των σταφυλιών και την απόσταξη της ζιβανίας, καθώς και να γευτούν αυθεντικές κυπριακές γεύσεις.

«Ο πλούσιος αυτός τόπος, χτισμένος σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με τους ποταμούς Έζουσα και Ξεροπόταμο να τον διατρέχουν, αποτελεί απόδειξη της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχή στην Αμαργέτη, κοντά στους γκρεμούς του Ζυριπιλλή, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο Νatura 2000.

Η κ. Θεοδοσίου είπε επίσης πως ως Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, με ικανοποίηση βλέπει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που δεν είναι απλώς μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά μια δυνατή υπενθύμιση ότι η προστασία, η διατήρηση και η επαφή με το περιβάλλον καθώς και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, προάγοντας ταυτόχρονα και την αγροτική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κλείνοντας, συνεχάρη το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αμαργέτης και όσους εργάστηκαν για τη όμορφη εκδήλωση. Η γη και η παράδοση μάς παρέχουν έμπνευση για το μέλλον, κατέληξε.