Μεγάλη ανησυχία για την προώθηση μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης για πιθανή δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην Αντρολίκου, πλησίον προστατευόμενων περιοχών, «χωρίς καν εκ των προτέρων να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές χωροθετήσεις σε άλλες περιοχές της Κύπρου οι οποίες δεν ευρίσκονται κοντά σε προστατευόμενες περιοχές», εκφράζει η κίνηση «Φίλοι του Ακάμα».

Στην σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά παράβαση των όρων της έκθεσης οικολογικής αξιολόγησης του Τμήματος Περιβάλλοντος (Αύγουστος 2022) η οποία δεν εγκρίνει τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην Αντρολίκου και εισηγείται όπως εξεταστούν εναλλακτικές χωροθετήσεις τέτοιων ζωνών σε άλλες προσφερόμενες προς τούτο περιοχές.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (στην οποία οι Φίλοι του Ακάμα είναι ενεργό μέλος), μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς έστειλε σχετική αναλυτική πρόσφατη επιστολή προς όλα τα αρμόδια τμήματα, όπως αναφέρεται, υπογραμμίζοντας την πιο πάνω "ανακολουθία του κράτους", όπως και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την πιθανή δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην Αντρολίκου.

Πέραν τούτου, προστίθεται, φαίνεται ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη ούτε η γνώμη των κατοίκων της Αντρολίκου που εκφράστηκε σε επιστολή τους ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου 2024 προς όλα τα αρμόδια τμήματα του Κράτους. Στην επιστολή αυτή, σημειώνεται, οι κάτοικοι εκφράζουν φωνή διαμαρτυρίας διότι, με τις υφιστάμενες και τις προωθούμενες λατομικές δραστηριότητες, το χωριό τους θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο.

Οι Φίλοι του Ακάμα καλούν τους αρμόδιους να μην κωφεύσουν και να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε κίνηση για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην Αντρολίκου πριν εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές χωροθετήσεις αλλού καθώς και η πιθανότητα χρήσης κατάλληλων εναλλακτικών υλικών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ