Στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης επικεντρώθηκε συνάντηση της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη με τον ΕΟΑ Λεμεσού, όπου αποφασίστηκε συνεργασία για κοινές δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου στην θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την διάρκεια σημερινής συνάντησης, τόσο η Υφυπουργός Ναυτιλίας, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, αναφέρθηκαν στην διαχρονική σημασία της θάλασσας για την Κύπρο και εξέφρασαν την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου χώρου και διασφάλισης  της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του.

Για το λόγο αυτό, προστίθεται, συμφωνήθηκε όπως ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετέχει επίσημα, με εκπρόσωπό του, στις συναντήσεις της αρμόδιας Επιτροπής για Πρόληψη της Θαλάσσιας Ρύπανσης, συνεισφέροντας με τεχνογνωσία, δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στόχος, σημειώνεται, είναι η αποτελεσματική πρόληψη, αποτροπή και καταστολή φαινομένων ρύπανσης, αρχίζοντας από την αμέσως επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι ο ΕΟΑ αποτελεί «έναν από τους μεγαλύτερους μας συμμάχους στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης», εκφράζοντας, μαζί με τον κ.Τσουλόφτα, την πρόθεση για περαιτέρω συνεργασία, μέσω της ανάληψης κοινών δράσεων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως, σε πρώτο στάδιο, διοργανωθεί ενημερωτική εκστρατεία για ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από παράνομες απορρίψεις αποβλήτων σε οχετούς, όπως τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη της Θαλάσσιας Ρύπανσης μελέτη, αναφορικά με τις επιπτώσεις των όμβριων υδάτων στη θάλασσα, όπως οργανωθούν συναντήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και Κέντρα Αριστείας για εξεύρεση τεχνολογικών μέσων και καινοτομιών που μπορούν να αξιοποιηθούν και όπως διευρυνθούν δράσεις του «Μουσείου Νερού», ώστε να παρέχει εκπαίδευση σε σχέση με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας ολιστικής προσέγγισης για την επίλυση των υπό αναφορά θεμάτων τόσο η Υφυπουργός Ναυτιλίας, όσο και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, δεσμευτήκαν στην περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ