Με το σύνθημα «Η γνώση οδηγεί στην αλλαγή», το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ (Κύπρος), η Runoart (Αθήνα) και το Studio 18 (Μάλτα) ανακοινώνουν την έναρξη του CoRES.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ πρόκειται για ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, που έχει στόχο να φέρει μαζί εκπρόσωπους του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, ενός από τους πιο υποεκπροσωπούμενους τομείς στον περιβαλλοντικό διάλογο, με τον κόσμο του Περιβάλλοντος και της Αειφορίας.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η Μεσόγειος, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελεί hotspot κλιματικής αλλαγής, οι οργανισμοί από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο θα συνεργαστούν και θα συνδιαμορφώσουν λύσεις για έναν πιο ευέλικτο κλιματικά κόσμο της Τέχνης.

Όπως αναφέρεται, καινοτόμες και εφαρμοσμένες συμμετοχικές ερευνητικές μέθοδοι θα αναδείξουν τα κενά, τις ανάγκες και τα εμπόδια για την πράσινη μετάβαση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα και θα ενισχύσουν τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να σχεδιάσουν από κοινού τις λύσεις για την πορεία προς την αειφόρο μετάβαση.

Με την προώθηση της δημόσιας συμμετοχής, της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης, μέσα από εργαστήρια αειφορίας και συμπερίληψης, co-creation cafes για νέους, bootcamps και άλλες δράσεις, το έργο, όπως σημειώνει η ΑΚΤΗ, θα αναπτύξει τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα καλά ενημερωμένων και ενδυναμωμένων επαγγελματιών του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, που θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της ετοιμότητας του Τομέα τους απέναντι στις προκλήσεις της κλιματική κρίσης.

Σημειώνεται τέλος πως το πρόγραμμα CoRES συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του σκέλους Πολιτισμού τουπρογράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»2021 – 2027.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνήσουν με την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας στο [email protected]ή στο 22452727.